doen | wandelingen

Op Duitse sporen in Antwerpen

Misschien wel onbewust leven de Antwerpenaars tussen talloze sporen van de zogenaamde Duitse kolonie, die vanaf het midden van de negentiende eeuw haar stempel drukte op de stad. Wie gaat winkelen in Galeria Inno op de Meir, stapt binnen in het voormalige Kaufhaus Tietz, het warenhuis van de Keulse zakenman Leonhard Tietz. In het Antwerpse dialect wordt de daar veel verkochte strohoed nog steeds een tits genoemd. Het standbeeld van Brabo, een van de blikvangers van Antwerpen, werd opgetrokken met een legaat van de prominente Duitse familie Nottebohm, die Antwerpen ook een van de mooiste bibliotheekzalen in Europa schonk. Wie in het stadscentrum Liebig op een gevel ziet staan, heeft het voormalige hoofdkwartier van het Duitse bedrijf gevonden dat de befaamde bouillonblokjes produceert. En wie Bruegels Dulle Griet gaat bekijken in het Museum Mayer van den Bergh, staat voor een werk dat Fritz Mayers agent in Keulen voor een zacht prijsje op de kop tikte en mee naar Antwerpen bracht.

Deze en talrijke andere Duitse sporen in Antwerpen brengen we voor jullie samen in een museumrondleiding en meerdere stadswandelingen die geleidelijk aan zullen worden aangevuld. Elke tour is voorzien van leesvriendelijke teksten en rijkelijk geïllustreerd met afbeeldingen, waaronder ook onbekende documenten en foto’s uit verschillende archieven.

De wandelingen staan gratis ter beschikking in de izi travel app, waarvan u hier een handige gebruiksaanwijzing vindt. Wij wensen jullie een boeiende en leerrijke ervaring en horen graag wat jullie ervan vinden!