doen | wandelingen

Museum Mayer van den Bergh

In deze rondleiding gaan we op zoek naar Duitse sporen in het Museum Mayer van den Bergh. Het museum toont de collectie van Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901), een Antwerps kunstverzamelaar wiens vader afkomstig was uit Keulen. Als Fritz plots sterft na een ongelukkige val van zijn paard, laat zijn moeder een museum oprichten om de indrukwekkende collectie van haar zoon tentoon te stellen.

De wandeling zoomt in op de familiegeschiedenis van Fritz en de collectiestukken die een link hebben met Duitsland. Van de fabrieksgeheimen voor het befaamde porselein uit Meißen tot ’s werelds grootste collectie plaketten van de hand van Peter Flötner; van kunstige fopglazen tot mythische sagen uit het Rijnland; van een intieme Christus-Johannes-groep tot Duitse museumbezoekers tijdens Wereldoorlog I. En wat heeft de Dulle Griet te maken met Keulen? Ontdek het allemaal tijdens deze tour!

Naast de Duitse sporen in het museum tonen we ook foto’s, archiefdocumenten en niet-geëxposeerde kunstwerken. Kijk dus zeker ook naar de bijgevoegde afbeeldingen en onderschriften in de app!