doen | Bestellen

Elk meer een zee, jeder See ein Meer

Ik vraag haar tot wanneer precies / was elk meer een zee / waren ’s nachts de maan / en die mond nog een.

Maud Vanhauwaert

In de tweetalige dichtbundel Elk meer een zee, jeder See ein Meer werpen zes Vlaamse en zes Duitse dichters een blik over de Belgisch-Duitse landsgrens. Ze reflecteren over de respectievelijke buren en verrassen de lezer met originele gedichten, geschreven vanuit eigenzinnige perspectieven en persoonlijke ervaringen. De reis gaat van de Belgische kust via de Westhoek en de Ronde van Vlaanderen naar Keulen, Berlijn en Leipzig. Allemaal in het gezelschap van Johann Sebastian Bach, Alexander von Humboldt, Paul van Ostaijen en Jean-Marie Pfaff, maar ook van Louis Seynaeve, Ondineke en Mutter Courage. Kortom: levendig poëtisch grensverkeer!

De literaire cartografen van dienst zijn Christoph Wenzel, Maud Vanhauwaert, Charlotte Van den Broeck, Max Temmerman, Ulrike Almut Sandig, Carmien Michels, Tristan Marquardt, Ruth Lasters, Stan Lafleur, Adrian Kasnitz, Nora Gomringer en Andy Fierens. De bundel werd samengesteld door Ine Van linthout en Stefan Wieczorek, de gedichten werden vertaald door Stefan Wieczorek en Erik De Smedt. Voor het boekdesign zorgde Lyanne Tonk en in Koen Brouckes prachtige schilderij Seascape (2019) vonden we het perfect bij de titel passende omslagbeeld.

Omdat de dichters in hun gedichten ook hun eigen geschiedenis, hun biografische en artistieke band met de buren in kaart brengen, vroegen we hen om iets over die band te vertellen. Hun toelichtingen vervolledigen de korte biografieën. Als smaakmaker leest u hier binnenkort de volledige inspiratietekst van Stan Lafleur, die in een ingekorte versie in de bundel staat.

Wil u de bundel graag bestellen? Dat kan via onderstaand bestelformulier!
De bundel kost 20 Euro. Verzending binnen België kost 1 Euro, binnen de Europese Unie 3 Euro. U krijgt er onze 8 originele leeswijzers zomaar bij! Korting “Leipziger Buchmesse 2024”: Van 15 maart tot 15 april 2024 kost de bundel 18 Euro incl. verzending binnen België. De verzending binnen de Europese Unie kost dan 2 Euro.

Elk meer een zee, jeder See ein Meer
samengesteld door Ine Van linthout en Stefan Wieczorek
vertaald door Erik De Smedt en Stefan Wieczorek
uitgegeven door dasKULTURforum Antwerpen en Uitgeverij Vrijdag
verschijningsdatum april 2022
ISBN 9789464340501

    Bestelformulier “Elk meer een zee, jeder See ein Meer”