lezen | leestip

Brieven aan een jonge dichter

Rainer Maria Rilke

genre
brieven

uitgeverij
Balans, Amsterdam

verschenen
2012 (1929)

doelgroep
volwassenen

vertaling
Theodor Duquesnoy

oorspronkelijke titel
Briefe an einen jungen Dichter

06|02|21

De dag dat ik de 1-Euro-Shop binnenstapte

Zoals elke winkel van zijn soort is het een mix van schreeuwerige kleuren, spullen die na één keer gebruiken naar alle waarschijnlijkheid uiteen zullen vallen en minstens evenveel spullen waarbij je de vraag stelt hoeveel uitbuiting eraan te pas kwam om ze voor de prijs van een luttele euro aan te bieden. Ik weet al niet meer waarom ik de shop eigenlijk binnenstapte, maar ik was binnen en niet veel later bladerde ik in Briefe an einen jungen Dichter van de heer Rainer Maria Rilke. Een mini pocketversie, de klein gedrukte bundel is niet groter dan mijn handpalm. 
Het werk van Rilke was mij al deels bekend, maar deze brieven waren nieuw voor mij en hebben mijn gevoelsleven voorgoed veranderd. Ik telde welgeteld één euro neer voor teksten die de rusteloosheid typerend voor mijn leeftijd telkens opnieuw weten te sussen als dat nodig is. Door het kleine formaat van de bundel draag ik ze niet alleen in mijn hoofd, maar ook heel vaak letterlijk met mij mee. Dem 1-Euro-Shop und Herrn Rilke: Vielen Dank!

“U bent zo jong, zo nieuw tegenover de dingen, dat ik u wil verzoeken, voor zover het kan, om geduldig te staan tegenover alles wat in uw hart nog niet opgelost is. Probeer van uw vragen zelf te houden, elk als een kamer die niet toegankelijk is, een boek dat in een onbekende taal geschreven is. Zoek niet naar antwoorden die u niet kunt ontvangen, omdat u ze niet in praktijk zou kunnen brengen, ze leven. Het gaat er juist om alles te leven. Leef op dit moment vooral uw vragen.”
momenteel in Worpswede bij Bremen, op 16 juli 1903, Rainer Maria Rilke.

leestip van
Annelore Boone
orthopedagoge