doen | agenda

locatie De Cinema, Maarschalk Gérardstraat 4, 2000 Antwerpen

datum 22 oktober 2022

tijdstip leesclub 16.30-18:00, eten 18:15-19:45, film 20:00-ca. 22:00 (110′)

taal
leesclub Nederlands, film Duits gesproken met Nederlandse ondertitels

partner De Cinema

Inschrijven voor het hele pakket (leesgroep – eten – film) kan via mail naar info@daskulturforum.be met als onderwerp “Schachnovelle”. De prijs is 13 Euro of 10 Euro (met reductie): 5 Euro voor de leesclub en 7 Euro (kortingprijs 5 Euro) voor de film. Het eten wordt apart afgerekend. Opgelet, het aantal deelnemers is beperkt!

Kom je alleen naar de film? Klik hier.

Deze activiteit maakt deel uit van de Woche für Deutsch. Voor het volledige programma, klik hier.

| | |

22|10|22

Schachnovelle – het boek en de film

Is het boek altijd beter dan de film? Of kan een filmadaptatie een extra betekenislaag toevoegen die het boek eens zo interessant maakt? Ontdek het zelf in onze reeks literaire verfilmingen van Duitse romans!

De reeks loopt van januari tot april 2023, als het buiten nog lekker koud is en de cinema dé plek is om gezellig samen te komen en te genieten van cultuur. Maar dat is nog lang wachten, dus plannen we al een bijzondere editie op 22 oktober 2022, tijdens de Woche für Deutsch!

Op het programma staat de verfilming van Stefan Zweigs wereldberoemde Schachnovelle (Schaaknovelle). De novelle is Zweigs laatste, autobiografisch geïnspireerde werk, dat hij van 1938 tot 1941 in ballingschap schreef en naar zijn uitgever opstuurde een dag voor hij zich van het leven beroofde. Het is een stilistisch sterk, beklemmend verhaal over een zekere Dr. B., die rond 1939 op een passagiersschip van New York naar Buenos Aires de toenmalige wereldkampioen schaken ontmoet. Door flashbacks komen we meer te weten over de tragische ervaringen van Dr. B. tijdens het naziregime.

Na een eerdere filmbewerking in 1960 verfilmde de Duitse regisseur Philipp Stölzl de novelle recent opnieuw (releasedatum 23.09.2021) met de gelauwerde acteur Oliver Masucci in de hoofdrol. Stölzl slaagt er met verve in om de sfeer van het boek naar het grote scherm te brengen. Over de vrijheden die hij zich neemt ten opzichte van het originele werk, zijn de meningen verdeeld. De enen vinden dat de film het boek overtreft, andere staan kritisch tegenover een aantal ingrepen.

Wil u zelf kunnen oordelen? Neem dan zeker ook deel aan ons voorprogramma, waarin we in kleine groep de novelle bespreken. Deze leesgroep wordt geleid door Ine Van linthout. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze de novelle vooraf hebben gelezen (in het Nederlands of in het Duits). Je hoeft geen germanist of literatuurwetenschapper te zijn om mee te doen. Al wie nieuwsgierig is naar de novelle en zin heeft om er samen over te praten, is welkom. Nadien gaan we gezellig samen eten in restaurant Zeppos (de buur van De Cinema) en kijken we aansluitend naar de film.