doen | agenda

locatie De Cinema, Maarschalk Gérardstraat 4, 2000 Antwerpen

tijdstip 10.12.2022, 20.15u – ca. 21.30u

tickets via deze link

In samenwerking met De Cinema en Primrose Film Productions.

| | |

10|12|22

FEEST!

dasKULTURforum Antwerpen viert zijn tiende verjaardag. Vieren jullie mee?

We grijpen nostalgisch terug naar een succesvol event uit onze beginjaren en zorgen voor een waardig vervolg. We reizen opnieuw naar de jaren 1920 en tonen de eerste lange animatiefilm in de filmgeschiedenis, Die Abenteuer des Prinzen Achmed (1926) van de Duitse filmpionier Lotte Reiniger. De film wordt live begeleid door het Berlijnse muziekduo Tronthaim, een gastmuzikant én bijzondere instrumenten uit de jaren 1920. Ine Van linthout, directeur van dasKULTURforum Antwerpen, leidt de avond in, gevolgd door een kleine verrassing op het grote scherm.

Over de inhoud

De film De avonturen van prins Achmed is gebaseerd op de sprookjes van Duizend-en-een-nacht. Een boosaardige tovenaar verleidt Prins Achmed om op een magisch vliegend paard te rijden. De prins slaagt erin om het paard naar zijn hand te zetten, maar belandt toch in vele avonturen. Samen met Aladdin en zijn wonderlamp neemt hij het op tegen reuzen, monsters en geesten en wordt hij en wordt verliefd op de mooie prinses Peri Banu. Hij moet uiteindelijk een leger van demonen verslaan om haar uit de handen van de tovenaar te bevrijden.

Over de ontstaansgeschiedenis

Lotte Reiniger ontwierp een eigen, unieke animatietechniek. Ze knipte de figuurtjes en achtergronden uit zwart papier en liet ze met behulp van twee collega’s bewegen. Walter Ruttmann, filmexpressionist en regisseur van onder meer Berlin – Die Sinfonie der Großstadt, ontwierp de bewegingen in het gevecht met de demonen, terwijl de experimentele filmmaker Berthold Bartosch de golfbewegingen van de zeestorm creëerde. Voor elke seconde waren 24 afzonderlijke opnamen nodig, wat wil zeggen dat van de 250.000 gemaakte camerashots ongeveer 100.000 werden gebruikt voor de film. Er werd dan ook drie jaar aan de film gewerkt.

Over Tronthaim

Reinigers silhouettenfilm inspireerde het Berlijnse muziekduo Tronthaim tot een nieuwe compositie die klassieke pianobegeleiding met elektronische muziek en instrumenten uit de jaren twintig verbindt. Het duo bestaat uit geluidsdesigner, theatermuzikant en uitvinder Daniel Dorsch (die eerder al voor het Hexenkessel-Hoftheater, het Staatstheater Stuttgart, de Volksbühne, het Gorki-Theater, de Münchner Kammerspiele enz. produceerde) en beeld- en geluidsdesigner Sascha Moser (die onder meer met Emigrate, Rammstein, Seeed, Bela B., Peter Fox en Steve Binetti samenwerkte). Ze brengen een muzikale gast mee met een bijzonder instrument…

Bekijk hier enkele fragmenten met live begeleiding van Tronthaim!