lezen | reistips

© Noa De Sutter

Cospudener See
04416 Markkleeberg

reistip van
Noa De Sutter
conferentietolk en tekstrevisor

– 31|03|21

Tot rust komen aan de ‘Cossi’

Voor deze reistip ben ik in mijn Erasmusarchieven gedoken. Vier jaar geleden trok ik voor een half jaar met twee koffers en een grote dosis nieuwsgierigheid naar de volgens mij allermooiste stad in het vroegere Oost-Duitsland (DDR): Leipzig. Hier vond ik een perfect evenwicht tussen het bruisende stadsleven en de stilte van de natuur.

Een eeuwig plekje in mijn hart verdient onze uitstap naar het Cospudener meer, ook wel ‘Cossi’ genoemd. We hebben er gelachen, genoten, gefilosofeerd over het leven en ons laten meeslepen door de mooie natuur.

Het meer ligt ten zuiden van de stad in het Leipziger Neuseenland en grenst aan de stad Markkleeberg. Langs de oevers van dit goed verstopte pareltje liggen gezellige zandstranden en een klein zeilhaventje. Met een omtrek van elf kilometer is Cossi een zwemparadijs van de late lente tot in de prille herfst. Aan dit meer grenst ook het Auwald, een van de grootste ooibossen in Europa, op natuurlijke wijze ontstaan naast de rivier Au. En dat allemaal aan de rand van de stad!

Dé ideale plek dus om met vrienden en geliefden weg te dromen bij een picknick in een adembenemend kader. Ik kijk er alvast met Fernweh op terug.

praktisch

Het meer is makkelijk bereikbaar met de fiets, de auto of het openbaar vervoer. Neem bus 106 tot aan Zöbigker Schmiede en wandel dan vijfhonderd meter tot aan het meer. Je kan ook de S-Bahn nemen tot aan Markkleeberg, Großstädteln.