lezen | reistips

c Marjolein van der Kolk

Teufelsberg
Teufelsseechaussee 10
14193 Berlijn

https://teufelsberg-berlin.de

reistip van
Marjolein van der Kolk
reisblogger

– 30|11|20

Spionagestation op de Teufelsberg

Dit is een van mijn favoriete plekken in Berlijn. De geschiedenis, de rauwe sfeer, de gave street art en het fantastische uitzicht over Berlijn maken dit een locatie die je gewoon een keer gezien moet hebben!

Berlijn is plat als een dubbeltje. Toch verrijst midden in het Grunewald ten westen van de stad een flinke heuvel waarvan de top ruim 80 meter boven de grond rijkt. De berg is bij de Berlijners bekend onder de naam Teufelsberg (vertaald: Duivelsberg). De Teufelsberg is geen wonder der natuur, maar een product van de inventiviteit van de geallieerden. Onder een dikke grasmat, liggen namelijk de puinresten van WO II verborgen. En dat is niet alles, op de top van de berg bevindt zich de ruïne van een Amerikaans afluisterstation. Een plek met historie en een enorme aantrekkingskracht.

In 1957 kwam het Amerikaanse National Security Agency (NSA) erachter dat dit de uitgelezen plek was om een radarstation neer te planten, aangezien de ontvangst hier beduidend beter was dan elders in de stad. Vanaf deze locatie werden militaire gesprekken in Oost-Berlijn en de Sovjetunie afgeluisterd. Recreatieve voorzieningen moesten wijken: de skiliften konden mogelijk het signaal verstoren. Het afluisterstation is in gebruik gebleven tot het einde van de DDR en de val van de Berlijnse muur.
De torens zijn nu verlaten, alle apparatuur is verwijderd, maar de radarkoepels staan er nog.

Sinds 2011 verzorgen gidsen rondleidingen (Engels/Duits) door het verlaten Amerikaanse afluisterstation en zorgen ze ook nog eens voor de beveiliging van het terrein. Je kan het domein ook vrij verkennen (mits inkomgeld). Een bezoekje aan een van de best bewaarde restanten uit de Koude Oorlog is een bijzondere, spannende en interessante ervaring. Ook een absolute topper voor fans van urban art!

link naar Marjoleins blog

praktisch

Van S-Bahnhof Heerstraße (S5) brengt een mooie boswandeling en klim van ca. 30 minuten je naar het afgesloten terrein. Kom je met de auto, kan je gratis parkeren op de Teufelsseechaussee of tegen betaling op het domein. Om veiligheidsredenen kunnen delen van het terrein afgesloten zijn. – Stand van 4 november 2020, wijzigingen voorbehouden.