lezen | reistips

© JenaKultur, Foto: C. Krause

Schillers Gartenhaus
Schillergässchen 2

reistip van
Franziska Funke

– 10|03|21

Schillers tuin

“Tussen België en Praag ligt een land waar ik erg van hou …. Thüüüüüüüüüringen”, zong Rainald Grebe ooit. En in het midden van deze wellicht groenste deelstaat van de republiek ligt Jena. Studentenstad en ook de voormalige woon- en werkplaats van Goethe, Schiller, Herder, Hegel, Schlegel… de lijst is eindeloos. De lievelingsplek van de genoemde heren om te ontspannen was de tuin van Schillers Gartenhaus, gelegen tegenover het Theaterhaus Jena, dat toen in zijn huidige vorm nog niet bestond.

Deze kleine, idyllische tuin is zo centraal gelegen in de stad en toch zo verborgen dat je er makkelijk aan voorbij loopt. En dat zou jammer zijn, want het is de moeite waard om een kijkje te nemen op deze historische plaats waar Schiller onder meer delen van zijn Maria Stuart en Wallenstein schreef. In het voorjaar vind je hier de prachtigste bomen, struiken en grasperken in bloei. In de zomer komen de studenten van Jena hier in de avonduren samen met laptops en bier om te ‘studeren’. In de herfst gaan toeristen op zoek naar sporen van de vroegere eigenaar en zijn gasten aan de stenen tafel, die er nog steeds staat, helemaal achteraan in de hoek. In de winter kan je ronddwalen in het naburige museum, dat enerzijds een plek voor onderzoek, anderzijds een plaats voor culturele vorming is voor jong en oud.

En als je er dan nog niet genoeg van hebt, moet je maar eens door de stad wandelen en tellen in hoeveel huizen Goethe niet heeft gewoond…

praktisch

stadsplan Jena