lezen | interviews

c Sezen Ornek

Elif Korkmaz

beroep freelance kostuumontwerpster, beeldend kunstenares en performer

geboren in 1983 in Keulen

woont sinds 2010 in Antwerpen

Elif, dochter van een Koerdische vader en een Turkse moeder, groeide op in Keulen, “een stad die nooit stilstaat. Al jong koos zij voor een toekomst in de kunst en ging studeren aan de kunstacademie in Maastricht. Bij haar bachelor-presentatie werd haar talent opgemerkt en werd ze aangespoord om een master in Antwerpen te gaan volgen. Zo gezegd, zo gedaan. Elif deinst niet snel, of misschien wel nooit, voor een uitdaging terug. Na haar masteropleiding volgde ze nog een studie beeldhouden. Nu heeft ze als zelfstandig kostuumontwerpster haar eigen atelier op de Melkmarkt. dasKULTURforum Antwerpen ging bij deze ‘powermadam’ op bezoek om te horen hoe ze ’t Stad ervaart.

interview Simone van Grieken – 01|03|2016

Overal thuis?
“Het mooiste aan Antwerpen vind ik het station. Ik vind stations sowieso vaak mooie gebouwen, maar dat van Antwerpen, wauw! Het is een fijne manier om thuis te komen.” Hoewel Elif veel op reis is voor haar werk – zo was ze afgelopen jaar nog in Singapore en Duitsland voor Theater Tol – heeft ze haar thuisbasis hier in Antwerpen. “Ik heb hier vanaf het begin vrienden gemaakt, dat maakt Antwerpen voor mij een fijne plek.” Maar ze ervaart ook minder prettige kanten. Zo vertelt ze dat ze iedere dag te maken heeft met “rechts gedrag”, ofwel omdat ze Duitse is, ofwel omdat ze Turkse roots heeft. Dat was in Keulen anders, waar ze de mensen als veel opener, vrijer, minder arrogant ervaart. “Ik was laatst bij een concert in De Studio en niemand danste, zot! Het lijkt wel of de mensen zich hier niet zo makkelijk kunnen laten gaan.”

Het mooiste aan Antwerpen vind ik het station. Het is een fijne manier om thuis te komen.

Thuishaven
Alleszins heeft Elif haar plekje veroverd in Antwerpen en heeft ook Antwerpen een plekje in Elifs hart gekregen. “Ik kom graag op ’t Eilandje, de Kattendijk, de haven trekt me aan. Jammer dat er geen matrozen te vinden zijn!” (lacht) Ook in Zurenborg pakt ze graag een terrasje. Overal eigenlijk wel. Zo kan je haar, als ze niet hard aan het werk is, spotten bij het terras van “de buren”, café de Muze. “Iedere dag ontmoet ik interessante mensen, dat maakt het wonen in een stad zo leuk”, vertelt ze. Hierin ziet ze ook de vergelijking met Keulen. Ze vindt het beide heerlijke steden om te wonen, niet in de laatste plaats omdat ze zo centraal liggen. “Ik ben voor mijn werk, of om vrienden op te zoeken, zo in Parijs, Londen, Berlijn.” Op de vraag wat voor haar een groot verschil is tussen Antwerpen en Keulen, noemt ze zonder nadenken het openbaar vervoer. “Trams zouden hier ook 24 op 24 uur moeten rijden, in die zin is Antwerpen eigenlijk maar een dorp.”

Heimweh
Uiteraard mist ze haar vrienden en familie in Keulen. Gelukkig komen haar ouders haar regelmatig in Antwerpen opzoeken en heeft ze haar vrienden hier een beetje tot familie gemaakt. Bovendien is ze snel met de trein in Keulen. Als ze tijd heeft, want Elif heeft het altijd druk. En zo heeft ze het graag. Ze heeft hard gewerkt om te komen waar ze nu staat en zou daarom ook niet zomaar uit Antwerpen vertrekken. Het contact met haar klanten is voor haar ontzettend belangrijk. Ze gaat letterlijk met hen samenzitten (meestal meerdere keren) om samen tot een concept te komen. “Ik heb weleens met de gedachte gespeeld om terug te keren, want ik mis Keulen wel. Maar voorlopig ben ik hier nog niet klaar!”

Ik heb weleens met de gedachte gespeeld om terug te keren, want ik mis Keulen wel. Maar voorlopig ben ik hier nog niet klaar!

Last but not least
Wat we zeker niet mogen missen bij een bezoek aan Keulen? “De Dom natuurlijk! Je moet helemaal naar boven gaan. En het stadspark. En er is altijd zo’n goede sfeer aan de Rijn, zeker in de zomer.” En wat ze aanraadt voor toeristen die naar Antwerpen komen? “Ga niet naar de Meir of naar de Zoo. Ga liever naar de Nationalestraat en bewonder het Centraal Station. Oh, en mijn atelier natuurlijk! Iedereen mag komen binnenlopen.”

Nieuwsgierig?
In het kader van ons festival gunt Elif ons een unieke blik in de wereld van het kostuumdesign. Op 20 april 2016 onderzoekt ze samen met het publiek de grenzen tussen mode en kunst aan de hand van haar eigen designs. De lezing STOFF-KUNST – Elif Korkmaz & de wondere wereld van het kostuumdesign gaat door in SCOOP Store.

Meer over Elifs Atelier hier.