doen | agenda

locatie online, via Zoom

tijdstip 14 september van 19.30 tot 21.30

tickets via deze link

taal Duits

partners De Besmette Stad is een multimediaal project van deBuren en Paul van Ostaijengenootschap. Verdere partners zijn Explore The North, Leeuwarden City of Literature, Europäisches Laboratorium e. V., Sabam For Culture, dasKULTURforum Antwerpen, Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (IVN), De Brakke Grond en vanostaijenleeft.

14|09|21

Paul van Ostaijen in het Duits – Besetzte Stadt / Der Rückzug

Honderd jaar na zijn eerste verschijnen blijft de avant-gardistische dichtbundel ‘Bezette stad’ (‘Besetzte Stadt’) van de Vlaamse dichter Paul van Ostaijen kunstenaars uit alle richtingen inspireren. Toen het coronavirus onze steden veroverde, organiseerde het Vlaams-Nederlands cultuurhuis deBuren verschillende leesworkshops waarin de bundel gedicht per gedicht werd gelezen en besproken. Daarbij werd ook de vraag gesteld naar de actuele betekenis van de gedichten voor de door corona ‘besmette stad’.

Nu de pandemie ten einde lijkt te lopen, is het tijd voor het laatste gedicht uit de bundel ‘De aftocht’ (‘Der Rückzug’): deze keer in de Duitse vertaling, voor een Duitstalig publiek, en met dasKULTURforum Antwerpen als partner van het event!

In De Aftocht blikt Paul van Ostaijen terug naar het einde van de bezetting en de bevrijding van de stad. En al is de stad zogenaamd bevrijd, ze is dat ook weer niet. Want wie had gehoopt dat na de crisis alles anders zou zijn, komt bedrogen uit. De machthebbers zitten weer comfortabel op het pluche. Het volk feest in de straten. En iedereen gaat verder alsof er niets is gebeurd. Of zouden er toch wat barstjes te ontdekken zijn in het fundament van het oude bestel? Zal ‘De Aftocht’ uit onze Besmette Stad op eenzelfde manier verlopen?

Live vanuit Van Ostaijens geboortehuis in Antwerpen begeleiden Matthijs de Ridder en Anna Eble kunstenaars en belangstellenden door het zestien pagina’s tellende gedicht in het Duits. Wie zich inschrijft, ontvangt vooraf een opname waarin het gedicht en zijn historische context worden besproken. Tijdens het live leesatelier wordt er met de gasten verder over het gedicht gediscussieerd.