doen | agenda

locatie Museum Mayer van den Bergh, Lange Gasthuisstraat 19, 2000 Antwerpen

partners Deze wandeling kwam tot stand in samenwerking met Museum Mayer van den Bergh. Bijzondere dank gaat naar Ulrike Müller.

team
Onderzoek, tekst, beeldkeuze en redactie waren in handen van Laura Nys en Ine Van linthout.

|

APP | rondleiding op Duitse sporen in Museum Mayer van den Berg

Speciaal voor jullie hebben we een digitale rondleiding over de Duitse erfenis van Museum Mayer van den Bergh uitgewerkt, die we gratis ter beschikking stellen via de izi.TRAVEL app.

Het bijzondere huiskamermuseum toont de collectie van Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901), een Antwerps kunstverzamelaar wiens vader afkomstig was uit Keulen. Na de plotse dood van Fritz laat zijn moeder, Henriëtte van den Bergh, naast haar woonhuis een museum oprichten om de indrukwekkende collectie van haar zoon tentoon te stellen. De wandeling zoomt in op Fritz’ familiegeschiedenis en de collectiestukken die een link hebben met Duitsland. Van de fabrieksgeheimen voor het befaamde porselein uit Meißen tot ’s werelds grootste collectie plaketten van de hand van Peter Flötner; van kunstige fopglazen tot mythische sagen uit het Rijnland; van een intieme Christus-Johannesgroep tot Duitse museumbezoekers tijdens Wereldoorlog I. En wat heeft de Dulle Griet met Keulen te maken? Jullie ontdekken het allemaal tijdens deze wandeling!

De rondleiding is in het Nederlands en het Duits beschikbaar. Ze biedt naast de Duitse sporen in het museum ook verdere illustraties en archiefdocumenten over de familie en de besproken kunstwerken.

En er is nog meer goed nieuws! Deze rondleiding wordt in de toekomst aangevuld met stadswandelingen in Antwerpen op Duitse sporen. We houden u op de hoogte!