doen | agenda

locatie Cinema Zuid

tijdstip 20:30 – 22:30

taal Duits en Engels

partners Cinem:a Zuid, Goethe-Institut Brussel

|

17|12|14

Mauerhase (2009) van Bartosz Konopka + The Invisible Frame (2009) van Cynthia Beatt

Om de reeks De Muur waardig af te sluiten tonen we op één avond twee bijzondere films!

In Mauerhase zien we de val van de muur door de ogen van de konijntjes die in het niemandsland tussen Oost en West leefden. Een allegorische fabel die genomineerd werd voor een Oscar.

Na het optrekken van de Berlijnse muur ontwikkelt zich in het niemandsland een enorme konijnenpopulatie. Mensen die deze 120 kilometer lange strook grond betreden, gaan een gewisse dood tegemoet. Konijnen daarentegen leven er in een paradijs. De muur omsluit immers een mooi groen gebied, er is genoeg te eten, er zijn geen natuurlijke vijanden en er is ruimte voor iedereen. Wanneer de muur in 1989 valt, wordt dit idyllische bestaan plots bedreigd.

THE INVISIBLE FRAME

In The Invisible Frame fietst Tilda Swinton door Berlijn op zoek naar sporen van de muur.

In 1988, tien maanden voor de val van de muur, begonnen Cynthia Beatt en een toen nog onbekende Tilda Swinton een avontuurlijke reis. Ze filmden zichzelf fietsend langs de gehele lengte van de muur en betraden zelfs onbekend terrein. Hun toenmalige film Cycling the Frame werd een ongewoon tijdsdocument. 21 jaar later en 20 jaar na de val van de muur, doen ze deze fietstocht nog eens over. In de poëtische film The Invisible Frame fietsen ze door het landschap aan beide kanten van de voormalige muur.