doen | agenda

Joseph Beuys & Henning Christiansen, Eurasienstab, 1968 | film still | Courtesy Wide White Space Archive

locatie www.decinema.be

tijdstip van woensdag 12.05.21 tot woensdag 19.05.2021

taal Engels

partners De Cinema, M HKA, Goethe-Institut Brussel, dasKULTURforum Antwerpen (initiatief)

Deze activiteit maakt deel uit van het programma 100 jaar Beuys.

| | |

12|05|21 tot 19|05|21

Joseph Beuys – De Euraziaat

Lezing met filmfragmenten door Nav Haq, curator en geassocieerd directeur van het M HKA.

Joseph Beuys was een kunstenaar binnen de naoorlogse avant-garde die er alles aan deed om de historische scheiding tussen het Westen en het Oosten te problematiseren en een nieuwe, verzoenende Euraziatische wereldvisie naar voren te schuiven. Vanuit zijn geloof in Eurazië als een veelheid van culturen die de mobiliteit van mensen, objecten en ideeën stimuleerde, verlangde hij naar een open ruimte zonder fysieke of ideologische grenzen. In de jaren 60 en 70 was Beuys actief in Antwerpen. Hij was betrokken bij de baanbrekende Wide White Space galerie, waar hij in 1968 zijn beroemde performance Eurasianstab maakte.

Deze lezing naar aanleiding van zijn 100ste verjaardag poneert de figuur van Beuys als de man die ons via zijn acties en zijn kunst aanzet om onze relaties tegenover cultuur, natuur en politiek te herdenken.

de beeldfragmenten:

Sonne Statt Reagan, 1982 – 3’03’’
Joseph Beuys schreef het nummer Sonne statt Reagan als protest tegen de buitenlandse politiek van de Amerikaanse president Ronald Reagan. Beuys maakte ook een muziekvideo bij het nummer. De titel klinkt in het Duits als ​“zon in plaats van regen.” Het nummer werd op plaat uitgebracht. Beuys bracht het nummer live tijdens verschillende demonstraties en hij trad ermee op in het populaire televisieprogramma Bananas op de ARD samen met de band Die Desserteure (De deserteurs). Beuys beschouwde Sonne statt Reagan niet als een popnummer, maar als een kunstwerk en als een manier om met zijn ideeën een zo groot mogelijk publiek te bereiken.

Transsibirische Bahn, 1970 – 22’
De installatie Transsibirische Bahn werd gecreëerd tussen 1961 en 1969. In 1970, werd het werk voor het eerst vertoond in het Louisiana Museum in Denemarken. Na de tentoonstelling installeerde Joseph Beuys het werk in een aparte kamer, om de film van het werk te kunnen opnemen met de Deense filmmaker Ole John. Ondanks het feit dat Beuys de film beschrijft als een performance die hij deed terwijl de camera liep, is de camera in dit geval een actieve performer. Met de link tussen oost en west als centraal thema, is Transsibirische Bahn deel van Beuys’ overkoepelend Eurasia-project.

Advert for Nikka Super Whisky, 1985 – 15’’
In 1985 nam Beuys een reclamespot op voor het Japanse whiskymerk Nikka. Hij deed dit om geld in te zamelen om andere projecten te financieren, maar niet zonder zich ervan te verzekeren dat de whisky ook werkelijk goed was.

Eurasienstab, 1967 – 23’
EURASIENSTAB. 82 min fluxorum organum
werd voor het eerst opgevoerd in 1967 in Wenen. Op 9 februari 1968 vond de iconische actie van Joseph Beuys en muzikant Henning Christiansen plaats in de Wide White Space te Antwerpen, waar ze ook op 16mm-film werd opgenomen. Beuys voerde een ritueel op om de vier windrichtingen van Eurazië symbolisch terug met elkaar te verbinden en Aziatische spiritualiteit te verzoenen met Europees realisme. Om deze tegengestelde energieën terug in balans te brengen gebruikt hij de Eurasienstab, een lange staf uit koper. De staf, die zowel door de priester, de herder als de sjamaan wordt gebruikt, was een terugkerend motief in het werk van Beuys en kwam ook voor in de vorm van een wandelstok.