doen | agenda

locatie De Studio, Maarschalk Gérardstraat 4, in Antwerpen

datum 2 maart 2024, 20:00-21:30 met aansluitend receptie

talen Nederlands en Duits (met tolk)

inkom 5 Euro

aanmelding via mail naar info@daskulturforum.be met als onderwerp “vriendschapsavond”. Vergeet niet je naam te vermelden en het aantal personen die komen. Je krijgt vervolgens de nodige betalingsgegevens.

partners Literatuur Vlaanderen, Nederlands Letterenfonds, Goethe-Institut Amsterdam en Sächsischer Literaturrat. De receptie wordt aangeboden door de Duitse Ambassade Brussel.

Deze avond is onderdeel van het programma van de Leipziger Buchmesse 2024, waar van 21 tot 24 maart onder het motto Alles außer flach de Nederlandse en Vlaamse literatuur in de schijnwerpers staan. Op 1 maart gaat de gespreksavond door in het Goethe Instituut Amsterdam.

| |

02|03|24

“Je hebt een nieuw vriendschapsverzoek”

Iedereen die sociale media gebruikt, kent deze zin. Maar gaat het, als je zo’n verzoek krijgt, echt om vriendschap? Kan je daar wel van spreken als je een persoon enkel online ontmoet? Of moet je daarvoor de ander toch in de ogen kunnen kijken? Op deze avond draait het om vriendschap: Wat betekenen vrienden voor ons in onzekere tijden, als alles verandert en onze overtuigingen gaan wankelen? Kan je zomaar nieuwe (online) vrienden maken en wat te doen als het niet meer klikt? En hoe ver zouden we voor (online) vrienden gaan?

Als onderdeel van het Nederland-Vlaamse gastlandoptreden op de Leipziger Buchmesse 2024 werden zes jonge auteurs uit Nederland, Vlaanderen en Duitsland gevraagd om over deze en andere vragen na te denken, ideeën uit te wisselen en – misschien, hopelijk – vrienden te worden. Ze deden dat in de vorm van brieven naar elkaar, zoals vroeger, op papier, verstuurd met de post. Deze avond delen ze het resultaat van deze uitwisseling met het publiek.

Wil je ook graag weten waar jonge schrijvers in Duitsland, Nederland en Vlaanderen warm voor lopen, van dromen of tegenaan botsen? Wees welkom en ontmoet Sholeh Rezazadeh en Kaška Bryla, Nadia de Vries en Linn Penelope Rieger en Aya Sabi en Marlen Hobrack!

De curatoren Bettina Baltschev en Margot Dijkgraaf modereren het evenement. Ricarda Gras tolkt van het Duits naar het Nederlands en omgekeerd. En op de aansluitende receptie krijgt ook het publiek de kans om vriendschappen te sluiten!

Sholeh Rezazadeh schrijft zowel poëzie als proza. Ze voltooide haar studie geneeskunde in Iran. In 2015 verhuisde ze naar Nederland. Haar debuutroman De hemel is altijd paars, die ze in het Nederlands schreef, werd in 2021 gepubliceerd en won verschillende literaire prijzen. 

Kaška Bryla studeerde economie in Wenen en literatuur in Leipzig, waar ze in 2015 het literaire tijdschrift PS-Politisch Schreiben oprichtte. Haar theaterstuk Das verkommene Land ging in 2021 in première. Haar debuutroman Roter Affe verscheen in 2020 en de roman Die Eistaucher in 2022. 

Nadia de Vries is auteur, dichter en academicus. Haar Engelstalige dichtbundel Dark Hour verscheen in 2018. Haar essays verschijnen in gerenommeerde Nederlandse tijdschriften. Aan de Universiteit van Amsterdam doet ze onderzoek naar de representatie van het menselijk lichaam in de moderne digitale cultuur. 

Linn Penelope Rieger is auteur, docent en presentator. Ze was fellow van de literaire workshop Natuurschrijven. In 2020 ontving ze de Eobanus Hessusprijs voor haar werk. In oktober 2022 publiceerde ze haar goed ontvangen boek Abraum, schilfern. Literaire cartografie van een Thüringer berglandschap

Aya Sabi schrijft proza en columns voor het Vlaamse dagblad De Morgen. Ze debuteerde in 2017 met de verhalenbundel Verkruimeld land. Haar eerste roman Half Leven verscheen in 2022 en draait om de thema’s migratie, feminisme en kolonialisme. 

Marlen Hobrack studeerde literatuur-, cultuur- en mediastudies en werkte voor een managementadviesbureau. Sinds 2016 schrijft ze voor verschillende kranten en tijdschriften. In 2022 verscheen haar non-fictie boek Klassenbeste. Hoe afkomst onze samenleving verdeelt, waarna haar roman Schrödinger’s Grrrl in 2023 volgde.