doen | agenda

locatie De Cinema

tijd 28.01.2023, van 19:30u tot 22.30u

taal Duits met Nederlandse ondertitels

tickets via De Cinema  (5/7 Euro)

partner De Cinema

|

28|01|23

Fabian oder der Gang vor die Hunde (2021) – Dominik Graf

Berlijn, eind jaren twintig. De jonge democratie van de Weimarrepubliek stevent af op haar failliet. Om zijn huur te kunnen betalen, werkt de 32-jarige germanist Jakob Fabian als tekstschrijver op de reclameafdeling van een sigarettenmerk. ’s Nachts schuimt hij met zijn rijke vriend Labude het nachtleven af en stort hij zich in erotische avonturen en weddenschappen om de harde realiteit te ontvluchten. Tegelijkertijd probeert hij enigszins op afstand te blijven en zijn integriteit en idealen te vrijwaren. Als hij kennismaakt met de zelfverzekerde Cornelia, lukt het hem om zijn pessimistische instelling even los te laten. Helaas is dat van korte duur. Net als velen anderen moet Fabian zien te overleven in tijden van politieke polarisering en moreel verval.

Fabian oder der Gang vor die Hunde is de verfilming van Erich Kästners roman Fabian. Die Geschichte eines Moralisten uit 1931. Het boek zou oorspronkelijk verschijnen onder de titel Der Gang vor die Hunde, maar werd door de uitgever uit vrees voor de censuur ingekort en voorzien van een positiever klinkende titel. De roman werd later door de nationaalsocialisten als ‘ontaard’ beschouwd en viel ten prooi aan de boekverbrandingen. Pas in 2013 werd hij in Kästners oorspronkelijke versie gepubliceerd.

Tom Schilling (Werk ohne Autor, A Coffee in Berlin) vertolkt de rol van Fabian, Albrecht Schuch (System Crasher) speelt Labude en Saskia Rosendahl (Relativity, Werk ohne Autor) is te zien als Cornelia. De film werd veelvoudig genomineerd en bekroond. In het kader van de Duitse Filmprijs 2021 kreeg hij de prijs voor Beste camera en beelddesign, Beste montage en de Zilveren Lola.