doen | agenda

Foto: Manfred Tischer

locatie Cinema Zuid

taal film Engels met Nederlandse ondertitels

taal interview Nederlands

partners Cinema Zuid, Goethe-Institut

|

23|11|16

Eva Hesse (2016) – filmdocu & interview met Belgisch kunstenaarsduo

Eva Hesse (1936-1970) neemt een belangrijke plaats in binnen de naoorlogse kunstgeschiedenis. Haar baanbrekende gebruik van materialen zoals latex, vezelglas en plastic maakte haar tot een van de grondleggers van de post-minimalistische beweging in de Verenigde Staten. Daarnaast ontleent ze haar bijzondere status ook aan het feit dat ze een van de weinige vrouwelijke artiesten was van wie het werk ernstig werd genomen in de New Yorkse kunstscène van de jaren 1960. Haar korte leven en carrière – de kunstenares stierf op 34-jarige leeftijd aan een hersentumor – bezorgden haar een cultstatus.

De ambitieuze documentaire Eva Hesse (2016) van Marcie Begleiter is een persoonlijk portret. Met nieuwe interviews, kwaliteitsvol beeldmateriaal van Hesses kunstwerken en een grote hoeveelheid nooit eerder vertoond archiefmateriaal, trekt Begleiter de kijker binnen in het leven en werk van de kunstenares en schept ze tegelijkertijd beeld van de fascinerende kunstwereld waarin Eva Hesse vertoefde. Daarnaast is de film ook een uniek overzichtsdocument van het complexe oeuvre van Hesse, dat voor een groot deel uit kunstwerken bestaat die omwille van hun fragiliteit niet in een overzichtstentoonstelling kunnen worden samengebracht. De New York Times noemde de film “an indispensable aid to understanding and appreciating a fascinating artist”.

Wat was en is de impact van het werk van Eva Hesse op de Belgische kunstscène? Als inleiding op de documentaire wordt deze vraag aan het Belgische kunstenaarskoppel Anne-Mie Van Kerckhoven en Danny Devos gesteld. Wim Van Mulders begeleidt hen in een introspectieve zoektocht in hun eigen carrière naar bewuste en misschien ook wel onbewuste sporen die Eva Hesse er heeft nagelaten.

Bekijk de trailer hier.