doen | agenda

Zur ausschließlichen Verwendung in der Online-Ausstellung “Künste im Exil” (www.kuenste-im-exil.de). Originaldateiname: Celan,Paul_02_Druck.jpg Eindeutiger Identifier: VA_KIE_FV_002.jpg

locatie Universiteit Antwerpen, Rodestraat 14, lokaal R.213

taal Engels

inkom gratis

partners Instituut voor Joodse Studies, Deutschcafé, dasKULTURforum Antwerpen

12|12|19

“Ein Gehnsein” – Paul Celan in Israël

In oktober 1969 reisde de joodse dichter Paul Celan voor de eerste en enige keer van Parijs naar Israël. Jeruzalem maakte een diepe en blijvende indruk op Celan. Na zijn terugkeer noemde hij de stad “een keerpunt, een cesuur in mijn leven”. In haar lezing bespreekt Dr. Caradonna de betekenis van deze gedenkwaardige cesuur. Ze reconstrueert de belangrijkste momenten van de reis aan de hand van Celans gedichten en met behulp van beelden en geluiden van de stad van 1969 tot vandaag.
 
Chiara Caradonna promoveerde in juli 2017 in Duitse en Romaanse literatuur aan de Universiteit van Heidelberg met een proefschrift over de filosofische dimensie van Paul Celans latere werk. Momenteel is ze postdoctoraal medewerker van de Martin Buber Society aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. Haar onderzoek richt zich op moderne en hedendaagse poëzie en op de relatie tussen literatuur en filosofie.

© foto: Gisèle Celan-Lestrange