doen | agenda

locatie deSingel, Kleine Zaal

taal Nederlands

inkom 12 euro basis, 10 euro -25/65+, 8 euro -19 jaar

partners deSingel, Goethe-Institut Brussel

|

27|11|14

Een avond met Joseph Roth

Dit jaar is het 120 jaar geleden dat de Oostenrijkse schrijver Joseph Roth (1894-1939) geboren werd en 75 jaar geleden dat hij overleed. Reden genoeg om 2014 tot een gedenkjaar uit te roepen en de auteur weer onder de aandacht te brengen. Roth was een van de beroemdste journalisten en schrijvers van zijn tijd. Hij kent ook vandaag nog een indrukwekkende schare bewonderaars, zoals Tom Lanoye, Stefan Hertmans en Geert van Istendael. 

Els Snick, auteur van de studie Waar het me slecht gaat is mijn vaderland. Joseph Roth in Nederland en België en samensteller/vertaler van de bundel Hotelmens. Reportages en brieven brengt het verhaal van Roths leven en gidst ons door zijn indrukwekkende oeuvre. Het verhaal van Joseph Roth begint in zijn geboortestad Brody (in het huidige Oekraïne). De Eerste Wereldoorlog beleefde hij aanvankelijk als student en beginnend journalist in Wenen, vervolgens aan het front vlakbij de Russische grens. In het Berlijn van de gouden jaren twintig klom Roth op tot sterjournalist. Met de romans Job en Radetzkymars verwierf hij internationale roem. Na de machtsovername van de nazi’s in 1933 vluchtte hij naar Parijs en hij woonde vervolgens als emigrant in Amsterdam, Brussel en Oostende. Zijn dood in mei 1939 was een schok voor de vele vrienden die hij achterliet op de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, die hij beter dan wie ook had zien aankomen.

De acteurs Gene Bervoets en Tine Laureyns illustreren dit levensverhaal met fragmenten uit het werk van Joseph Roth. Een gelegenheidsorkest onder leiding van Bertel Schollaert zorgt voor de muzikale omlijsting. Na afloop is er de mogelijkheid om in gesprek te gaan met de acteurs.

verdere info