doen | agenda

panelgesprek Marc Reynebeau, Erik Spinoy, Matthijs de Ridder, Ine Van linthout (interviewer)

literair-muzikale voorstelling Ben Sluijs, Tom van Bauwel, Matthijs de Ridder

locatie Letterenhuis

prijs gratis

reserveren via letterenhuis@stad.antwerpen.be of tel. 03 222 93 20 (kantooruren)

partners deburen, Letterenhuis, Goethe-Institut Brussel, be Berlin

| | |

14|11|13

Bezeten Stad – Paul van Ostaijen in jazzhoofdstad Berlijn

Eind oktober 1918 nam Paul van Ostaijen de benen en vluchtte met zijn vriendin Emma Clément naar Berlijn. Van Ostaijen vertrok noodgedwongen – hij had zich flink gebrand aan het activisme. Maar Berlijn lokte om nog een andere reden: daar bevond zich de internationale avant-garde. En meer nog: in Berlijn broeide de revolutie, bloeiden de revues en de music-halls en klonken overal de nieuwe, destructieve klanken van de jazz.

Vijfennegentig jaar na dato laten dasKULTURforum Antwerpen, deBuren en het Letterenhuis deze roerige tijden herleven. In een panelgesprek ondervraagt Ine Van linthout Van Ostaijenkenners Marc Reynebeau, Erik Spinoy en Matthijs de Ridder over de invloed van het Duitse avontuur op het leven en werk van de dichter van Bezette stad. Liet de Duitse hoofdstad Vlaanderens meest vooruitstrevende dichter anders zingen? En hoe groot is de invloed van de rebelse ritmes van de jazz op Van Ostaijens werk?

Aansluitend brengen Ben Sluijs, Tom van Bauwel en Matthijs de Ridder een speciale voorstelling, waarin zij Van Ostaijens Berlijnse ballingschap aan de hand van zijn gedichten, brieven en grotesken tot leven wekken op de opruiende klanken van de jazz: “Sukses, sukses, lachsukses!”