doen | agenda

locatie De Cinema

tijd 18.02.2023, van 19:30u tot 22.30u

taal Duits met Nederlandse ondertitels

tickets via De Cinema  (5/7 Euro)

partner De Cinema

18|02|23

Berlin Alexanderplatz (2020) – Burhan Quarbani

Dit is het verhaal van Francis. Tijdens de illegale overtocht van Afrika naar Europa kapseist de vluchtelingenboot waarop hij zit. Hij zweert God dat hij een goed mens zal zijn als hij in leven blijft. Zijn gebed wordt verhoord: Francis overleeft en belandt in Duitsland. Zijn levensomstandigheden als illegale vluchteling maken het hem echter moeilijk om zijn belofte na te komen. Hij ontmoet de drugsdealer Reinhold, die Francis voor zijn eigen doeleinden inzet. Francis verzet zich keer op keer, maar geeft dan telkens weer toe. Pas als zijn geliefde Mieze sterft, beseft hij dat hij op het verkeerde pad is beland. Als gebroken man doet Francis waar hij sterk in is. Hij staat op en begint opnieuw.

Berlin Alexanderplatz is de verfilming van de gelijknamige roman van Alfred Döblin uit het jaar 1929. Döblins grootstadsroman wordt beschouwd als een van de belangrijkste werken van het Duitse modernisme en weerspiegelt prangende problemen van het grootstadsleven tijdens de Weimarrepubliek. De hoofdpersoon is Franz Biberkopf die na zijn vrijlating uit de gevangenis een nieuw leven wil opbouwen. De roman werd al twee keer verfilmd, onder andere door Rainer Werner Fassbinder, die er in de jaren zeventig een televisieserie in dertien afleveringen en een epiloog van maakte.

In tegenstelling tot de twee eerdere adaptaties verplaatst Quarbani het verhaal naar het hedendaagse Berlijn, dat de illegale vluchteling zonder werkvergunning niet minder genadeloos behandelt dan de loonarbeider Franz Biberkopf in Döblins roman. Quarbani’s Berlin Alexanderplatz weerspiegelt Döblins verlokkende en slopende grootstad dan ook eigentijdser dan ooit.

Quarbani’s verfilming ging in 2020 tijdens de Berlinale in première en ontving vijf onderscheidingen binnen het kader van de Duitse Filmprijs 2020, voor beste langspeelfilm, beste camerawerk, beste scenografie, beste filmmuziek en beste mannelijke bijrol voor Albrecht Schuch (Fabian oder der Gang vor die Hunde) als Reinhold. De film werd ook twee keer genomineerd voor de European Film Award 2020.