doen | agenda

locatie De Cinema

taal Duits met Ned. OT

duur 58′

tickets ter plaatse + online

trailer

27|01|20

Die Tortur (2018) – Dieter Reifarth

Op de Herdenkingsdag van de Slachtoffers van de Holocaust tonen het Goethe-Institut Brussel en dasKULTURforum Antwerpen in samenwerking met De Cinema het filmessay Die Tortur van Dieter Reifarth.

“Marteling is de gruwelijkste gebeurtenis die een mens met zich mee kan
  dragen. Wie aan foltering ten prooi is gevallen, kan zich niet meer thuis
     voelen in de wereld.” Jean Améry

Jean Améry is 31 jaar oud als hij op 23 juli 1943 in Brussel wordt gearresteerd tijdens het verspreiden van anti-nazistische pamfletten. In het beruchte Fort van Breendonk, een zogenaamd ‘opvangkamp’ tijdens de Duitse bezetting en vandaag een Nationaal Gedenkteken, wordt hij gefolterd. Améry zal voor het leven getekend blijven door de sporen van deze mentale “brandvlek” en het verlies van zijn fundamentele “vertrouwen in de wereld”.

Op de Herdenkingsdag van de Slachtoffers van de Holocaust toonden het Goethe-Institut Brussel en dasKULTURforum Antwerpen in samenwerking met De Cinema het filmessay Die Tortur van Dieter Reifarth over Paul Améry’s verblijf in Breendonk. In 1966 verwerkte Paul Améry zijn ervaringen in het essay Die Tortur. Een radio-opname waarin hij deze tekst voorleest, vormt de akoestische basis van de film. Reifarth combineert Améry’s stem met serene opnamen van Breendonk en de plaatsen van marteling. De focus ligt niet op de praktijken van de folteraars, maar op de blijvende sporen van de marteling. Een aangrijpend filmessay tussen heden en museaal gedenken, wars van enige fictionalisering.

Jean Améry, in 1912 als Hans Mayer in Wenen geboren, was een Oostenrijkse schrijver en verzetsstrijder. In 1938 vluchtte hij voor de nazi’s naar België en in 1943 werd hij veroordeeld tot twee jaar concentratiekamp voor zijn deelname aan het verzet tegen de Duitse bezetters. Pas in de jaren zestig werden zijn teksten bekend bij een groter publiek. Tegenwoordig behoren ze tot de belangrijkste teksten van de Duitstalige Holocaustliteratuur. In 1978 beroofde hij zich in Salzburg van het leven.