lezen | reistips

© stefano corso

Völkerschlachtdenkmal
Straße des 18. Oktober 100

reistip van
Sven Mattke
acteur

– 18|03|21

„Lepzsch“

Leipzig, de heimelijke hoofdstad van Midden- en Oost-Duitsland! “De stad van de lindebomen”, de leeuwenstad, de boekenstad, een plaats van kunst, cultuur en ontmoetingen. De stad van Bach, Clara Schumann en Felix Mendelssohn Bartholdy. De geboorteplek van Wagner en de plaats van de Vreedzame Revolutie in de herfst van 1989.

Met iets minder dan 600.000 inwoners behoort Leipzig tot de Oost-Duitse metropolen en staat ze zelfs op de tweede plaats na Berlijn. Daar ligt ze in het open Saksische land: In het zuiden omgeven door een gigantisch, door de dagbouw ontstaan merenlandschap, in het westen geflankeerd door een imposant, ongerept ooibos, in het noorden grenzend aan het nieuwe tentoonstellingsterrein en in het oosten aan de velden van de Volkerenslag van 1813, die de val van Napoleon in Europa inluidde. Aan die slag herinnert nu al 100 jaar lang een monumentaal gedenkteken dat door de Leipzigers liefkozend das Völki (afkorting van Völkerschlachtdenkmal) wordt genoemd en zowel bij gasten als bij de plaatselijke bevolking een grote populariteit geniet door zijn sensationele uitzicht over stad en omgeving en als decor voor de meest uiteenlopende concerten.

“Lepzsch”, zoals de Saks zegt, is dan ook absoluut een reis waard. Bij voorkeur een langere. De Saksen die hier wonen zijn buitengewoon gastvrij en sociaal en pakken je in met hun fijnzinnige humor. In Leipzig voelen zich alle zintuigen thuis en vindt iedereen een passie die bij hem of haar past.

Of het nu gaat om kanovaren en de stad eens helemaal anders verkennen via het water, door kanalen en rivierlandschappen (Leipzig is ook een Olympische steunpunt voor de Duitse topsport), om een urenlange wandeling door het ongerepte ooibos met zijn vrij toegankelijk wildpark, of om zwemmen en watersporten in en op de meren van Leipzig (een mediterrane vakantiewereld op zich); om een uitstap naar de “Zoo van de toekomst”, een winkeltrip in de Mädler Passage of een rondleiding door de historische en geschiedrijke binnenstad; om een stadionbezoek van RB, Schämie of LoK, een avondje opera, theater of Gewandhaus (concertzaal), of een bezichtiging van de beroemde Thomaskirche met haar 800 jaar oude Thomaskoor; om biertuin, renbaan, café of de kunstsite van de Alte Spinnerei; om een culinaire stop in Goethes Auerbachskeller of het genot van een Leipziger Lerche (gebakje); en of je nu liefhebber bent van cabaret, fotogalerijen en musea, of gewoon wil genieten van het nachtleven, wil neerstrijken op de zogenaamde KarLi (Karl-Liebrecht-Straße) temidden van het drukke stadsgewoel met een koele Gose (bier) of een van de nieuwere, hippe cafébuurten wil bezoeken: er is hier voor iedereen wat wils.

Of je nu groot bent of klein, het is gewoon: “Härrlisch!”, zoals de Saks pleegt te zeggen.

praktisch

stadsplan Leipzig