doen | agenda

locatie Cinema Zuid

taal Duits met Engelse ondertitels

prijs 5 euro / 3 euro

partners Goethe-Institut Brussel, Cinema Zuid

|

18|12|13

Prinzessinenbad (2007) – Bettina Blümner

Prinzessinnenbad van Bettina Blümner werd in 2008 met de Duitse Filmprijs voor de beste Docufilm bekroond. De regisseur volgt de drie tieners Mina, Tanutscha en Klara in hun dagelijkse leven in de Berlijnse wijk Kreuzberg.

De drie meisjes zijn beste vriendinnen. Ze zijn alle drie bij hun alleenstaande moeder opgegroeid. Ze kennen elkaar van kleins af aan en delen de interesses en levensstijl van opgroeiende meisjes. Hoewel ze onafscheidelijk zijn, moeten ze in een tijd van ingrijpende persoonlijke veranderingen steeds meer hun eigen weg gaan. Klara stopt met school en begint aan een opleiding in een project voor schoolverlaters. Mina wil vooral samen zijn met haar vriend George, die grote reisplannen smeedt terwijl zij zelf voor haar examens moet leren. De half-Iraanse Tanutscha voelt zich gevangen tussen twee culturen en eist van haar moeder meer vrijheden om hetzelfde te kunnen doen als haar vriendinnen.

Der um Intimität bemühte Dokumentarfilm wahrt die Balance zwischen Beobachtung und Intervention und schafft doch auch Identifikationsflächen. Mitunter clipartig montiert, ist er zudem eine Liebeserklärung an den multikulturellen Berliner Stadtteil Kreuzberg.“
Lexikon des Internationalen Films-Filmjahr 2007