doen | agenda

locatie De Groene Waterman

taal Engels

inkom gratis

aanmelding via groenewaterman@groenewaterman.be 

partners Goethe-Institut Brussel, soul food comics, Pinceel, De Groene Waterman, dasKULTURforum Antwerpen

| |

10|11|16

Barbara Yelin – Irmina

Barbara Yelin (München, 1977) dook in het verleden van haar grootmoeder en schreef een aangrijpende graphic novel: Irmina (2016). Het boek werd een groot succes en won de Max-und-Moritz-Prijs 2016, Duitslands meest prestigieuze stripprijs. Ook in België kreeg Irmina lovende recensies. Nu haar boek naar het Nederlands is vertaald, komt Barbara Yelin naar Antwerpen om haar striproman voor te stellen.

Irmina. Halverwege de jaren dertig van de vorige eeuw verlaat de ambitieuze Irmina Duitsland om in Londen een secretaresseopleiding te volgen. Ze ontmoet er Howard, een van de weinige zwarte studenten aan de Universiteit van Oxford. Ze voelen zich beiden buitenstaanders en een sterke drang om een eigen koers te varen brengt hen samen. Hun relatie eindigt abrupt als Irmina, gedwongen door de politieke situatie in haar land, naar Berlijn terugkeert en er door de greep van de nazidictatuur niet meer wegraakt. Als ze terugblikt op haar leven is de lezer van het verhaal zelf al verstrikt geraakt in een vat van tegenstrijdige gevoelens; een dualiteit die Barbara Yelin ook vormelijk uitdrukt met een weergaloze tekentechniek, doordachte composities en een emotioneel beladen kleurpalet.

Op 10 november 2016 stelt Barbara Yelin in De Groene Waterman haar boek voor met een interview en een publieksgesprek, gemodereerd door schrijver en criticus Matthijs de Ridder. Na het gesprek volgt een signeersessie.