doen | agenda

locatie Bernarduscentrum

inkom gratis

aanmelden via inschrijvingsformulier

partners VONK & Zonen, Vredescentrum en dasKULTURforum Antwerpen

Het project IJzer 2018 was een productie van VONK & Zonen naar een idee van Johan Noppen met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren en Cresco Advocaten CVBA in samenwerking met het Goethe-Institut, dasKULTURforum Antwerpen, het Vredescentrum van de Provincie en Stad Antwerpen, Westtoer, In Flanders Fields Museum, Museum aan de Ijzer,  CC Kruispunt Diksmuide, Memorial Museum Passchendaele 1917, Talbot House, Huis van de Dichter en de steden en gemeenten Ieper, Diksmuide, Zonnebeke en Poperinge.

Persreacties op IJzer 2018 in de Westhoek: klik hier.

|

06|11|18

IJzer 2018 – literair-muzikaal slotevent

Honderd jaar na de Groote Oorlog fietsten tien dichters in april 2018 een week langs de frontlijn in de Westhoek. Ze trokken van Diksmuide naar Poperinge en stonden stil bij monumenten, kerkhoven, loopgraven en onbekende herdenkingsplekken. Ze brachten hulde op de manier die ze het best kennen: met poëzie.

Na prachtige voorstellingen in grote herdenkingsmusea als In Flanders Fields Museum,  de Ijzertoren, het Talbot House en Memorial Museum Passchendaele 1917, wordt de voorstelling eenmalig hernomen in het Antwerpse Bernarduscentrum. Een unieke laatste kans om deze beklijvende literaire voorstelling bij te wonen.

IJzer 2018 combineert ijzersterk nieuw werk van hedendaagse dichters met de pakkendste gedichten van (on)bekende War Poets als Siegfried Sassoon, August Stramm en Paul Van Ostaijen. Een literair eerbetoon aan de miljoenen soldaten en burgers die tijdens de Groote Oorlog het leven lieten.

Op het programma staan dichters Maud Vanhauwaert, Andy Fierens, Els Moors, Laurence Vielle, Max Temmerman, Michaël Vandebril,  Bart FM Droog (NL), Lotte Dodion en Christoph Wenzel (DE) (poëzie). Voor de muziek zorgen Stoomboot en de soundscapes van Astronaute (Myrthe Luyten en Bert Hornickx).