doen | agenda

locatie De Nieuwe Vrede, Vredestraat 16-22, 2600 Berchem (Antwerpen)

uur 20:00 – 22.00

taal De bijeenkomsten vinden plaats in het Nederlands. De boeken kunnen in het Duitse origineel of in de Nederlandse vertaling worden gelezen.

prijs 6 Euro per bijeenkomst

Er zijn twee plaatsen vrijgekomen!

31|05|22

Gabriele Tergit – De Effingers

Gabriele Tergit (1894-1982) werd geboren in een welgesteld Joods fabrikantengezin als Elise Hirschmann. Ze studeerde geschiedenis en filosofie aan de universiteiten van Berlijn, München, Heidelberg en Frankfurt am Main. Daarna promoveerde ze en werd ze journaliste en rechtbankverslaggeefster in Berlijn. Ze behoorde daarmee tot de eerste generatie vrouwen die kon profiteren van de emancipatie die zich in de Weimarrepubliek voltrok. Na de machtsovername door de Nazi’s vluchtte ze het land uit en eindigde na omzwervingen in 1938 in Londen, waar ze de rest van haar leven bleef wonen. Aan haar kroniek van een wereld die ten onder ging was ze in Berlijn al begonnen. Ze schreef eraan verder in tientallen verschillende hotelkamers, tot ze het in 1948 afrondde. Vervolgens kostte het haar grote moeite om een uitgever te vinden. Toen de roman in 1951 uiteindelijk verscheen, vond hij weinig weerklank.

Drie jaar geleden werd het boek in Duitsland herontdekt. De kroniek over de lotgevallen van drie Joodse families gedurende vier generaties werd meteen een groot succes. Tijd om de roman ook in onze leesgroep te ontdekken!

Luister hier naar de leestip van Karen Billiet.