doen | agenda

© Stephan Graf von Bothmer

locatie AMUZ

tijdstip 20:00, deuren 19:30

prijs 18 euro, 15 euro (65+, groepen vanaf 15 personen, begeleiders schoolgroepen), 12 euro  (-26, Duitse inwoners van Antwerpen), 10 euro (schoolgroepen excl. begeleider)

tickets via website of ticketbalie van AMUZ. Groepen kunnen enkel per mail reserveren.

partners Goethe-Institut, Stad Antwerpen, Cinematek, Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung, Duitse Ambassade Brussel

|

18|02|17

Uniek jubileumconcert met Duitse en Antwerpse stille films

Dit seizoen vieren dasKULTURforum Antwerpen, het Goethe-Institut, de Stad Antwerpen en de Duitse Ambassade het zestigjarige jubileum van het Cultureel Akkoord tussen België en Duitsland. Naar aanleiding van die feestelijke gebeurtenis zetten we de deuren van AMUZ op 18 februari open voor een uniek Antwerps-Duits programma van stille films begeleid door de Berlijnse pianist Stephan Graf von Bothmer. De heer Rüdiger Lüdeking, ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in het Koninkrijk België, is onze eregast.


DEEL 1 | ca. 35 min

Het eerste deel van de filmavond omvat een unieke compilatie van historisch beeldmateriaal van Antwerpen van 1897 tot 1958. Poëtische filmfragmenten gunnen een uitzonderlijke blik op het veelzijdige stadsleven doorheen de tijd. Pianomuziek, speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd, vertelt het verhaal van de beelden.

1. Aankomst per boot | 1897 | Association Frères Lumières
2. Antwerpen in de jaren 1910-1920
3. In den dierentuin van Antwerpen | 1907-1914
4. Lefèvre film vertoont | 1930-1958

PAUZE | 20 min

DEEL 2 | 60 min

Na de pauze wordt de stille filmkomedie De oesterprinses (1919) van de bekende Duitse filmmaker Ernst Lubitsch vertoond. De film vertelt het verhaal van Ossi, de eigenzinnige dochter van een Amerikaanse zeevruchtenmagnaat, die met een Europese prins wil trouwen. Met Die Austernprinzessin perfectioneerde Lubitsch zijn eigen versie van een satirische Gesellschaftskomödie, gekenmerkt door geraffineerde humor en een stilistische elegantie.

Stephan Graf von Bothmer is een van de bekendste muzikanten voor stille film in Duitsland. Tot nu toe begeleidde hij meer dan 600 stille films voor meer dan 110.000 gasten overal ter wereld. Zo speelde hij onder andere op prestigieuze locaties zoals de Berlijnse Dom en het Schloss Charlottenburg.
„Heute feiern die großen alten Stummfilme Wiederauferstehung, weil es Stephan von Bothmer gibt.“ – Kulturradio

AMUZ bevindt zich in en rondom de barokke Sint-Augustinuskerk, in de trendy Kammenstraat in het centrum van Antwerpen. Het gebouw combineert een indrukwekkend historisch kader met hoogstaande akoestiek en hedendaagse architectuur. In de prachtige foyer, een 19de-eeuwse winterkapel versierd met muurschilderingen in neo-Byzantijnse stijl, kan men genieten van een drankje. AMUZ is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Er zijn ook meerdere parkings in de nabije omgeving.