Ma 01/05/2017

# Philipp Weies

(deutsche Fassung unten)

Philipp Weies leest zelf nooit interviews, maar gaat wel graag in gesprek met mensen. Muziek maken doet hij al sinds hij kan denken. Na piano, cello, gitaar en drums volgde hij jazzgitaar aan het conservatorium van Utrecht en Rotterdam. Van sleur loopt hij liever weg en dat bracht hem van Duitsland naar Nederland en het centraal gelegen Antwerpen.

Wat waren je eerste indrukken van de stad?
Dat hier veel gedronken wordt! Toen ik in 2004 naar Antwerpen kwam, ging ik veel meer op café dan tijdens mijn studententijd. Mensen spreken nu eenmaal buitenshuis af en dan wordt het op een bepaald moment aperitieftijd.

En nu? Zijn die indrukken veranderd?
Sommige buurten zijn doorheen de jaren erg veranderd. Het eilandje stelde toen ik hier aankwam weinig voor, maar is nu onbetaalbaar geworden. Hetzelfde geldt voor Antwerpen-Zuid. Als ik nog eens in Rotterdam ben, herken ik sommige buurten ook niet meer. In Antwerpen heb ik graag in Berchem gewoond. De Statiestraat bijvoorbeeld is heel tof omdat de buurt daar echt gemengd is. Maar ik heb ook in het centrum en in Zurenborg gewoond. 

Kan je je muzikale carrière schetsen?
Mijn eerste professionele ervaring was een tournee met Arno. Bij Intergalactic Lovers speel ik nog steeds live. Binnenkort treden we op met de nieuwe plaat. Maar mijn hoofdproject is de groep Go March, waarmee ik in 2015 het gelijknamige debuutalbum uitbracht. Daarnaast houd ik me sinds twee jaar hoofdzakelijk bezig met elektronische muziek, voornamelijk alleen of samen met een vriend. Verder zal ik dit jaar voor het eerst muziek maken voor het theater, meer bepaald voor een kleutervoorstelling van MUST in samenwerking met dasKULTURforum. 

Go March wordt wel eens vergeleken met Kraftwerk.
Ik heb eerlijk gezegd geen enkele plaat van Kraftwerk, maar ik ken natuurlijk wel wat van hun muziek. We worden ook wel vergeleken met Mogwai, maar die muziek zou ik niets eens herkennen. Iemand schrijft dat een keer en dat wordt dan opgepikt.

Wat zijn je muzikale invloeden? Wie volg je?
Duitse muziek volg ik nauwelijks. Op wat puberbands na heb ik nooit in een Duitse groep gespeeld. Misschien is het vreemd, maar ik volg eigenlijk helemaal niemand. Zo is een “eindejaarslijstje” met favorieten noemen lastig voor mij. Als ik niet met muziek bezig ben, houd ik het meest van stilte. Ik ga ook zelden naar concerten. Maar om de zoveel tijd heb ik natuurlijk wel input nodig en dan beluister ik enkele dagen of weken erg veel. Momenteel is dat de portaalsite van Beatport met allerlei elektronische muziek. Verder leer ik muziek vooral per toeval of via anderen kennen.

Merk je verschillen op qua publiek in de landen waar je speelt?
Ja, dat merk ik wel. In Duitsland dansen mensen opvallend sneller en meer. In België is men toch wat meer afwachtend. Misschien speel ik om die reden graag in Duitsland met de Intergalactic Lovers. Anderzijds speel je hier dan weer voor een uitverkochte AB of een grote zaal als de Vooruit en eet het publiek uit je hand omdat het de nummers al kent. 

Waar is je thuis?
Ik denk dat ik thuis ben waar ik kan werken. Op dit moment is dat Deurne Noord, waar ik een jaar lang een ruimte in Cinema Rix van CC Deurne mag gebruiken. In Duitsland heb ik ook wel een band met Keulen, een stad waar toffe dingen gebeuren en waar de stadswijken net als in Antwerpen veranderingen ondergaan. Würselen bij Aken is mijn geboorteplaats, maar ik heb steeds in Kerpen bij Keulen gewoond. Kerpen is de geboorteplaats van Michael Schumacher én van Karlheinz Stockhausen, een van de bekendste hedendaagse componisten en een pionier in de elektronische muziek. Hij was erg experimenteel en is niet onbelangrijk voor de kunstwereld geweest. 

Mis je iets van Duitsland?
Goedkoop uit eten gaan. Ik ga hier bijna nooit uit eten, want ik voel me qua prijs bijna altijd bedrogen.

Hoe vlot ging Nederlands leren bij jou?
Ik had natuurlijk al wat voorkennis in Nederland opgedaan, hoewel er op het conservatorium meestal Engels werd gesproken. Daarna ben ik gewoon beginnen te praten, bijvoorbeeld in winkels. En ik las af en toe kranten met een woordenboek erbij. Maar een cursus heb ik nooit gevolgd.

Hoe voelen die verschillende talen aan?
Ik ben drietalig - Duits, Engels, Nederlands - en voor mij horen die drie talen bij verschillende situaties. Als ik in het Duits moet vertellen over iets wat hier gebeurd is, vergis ik me makkelijk van taal. En in gesprek met een Duitse vriendin vind ik het wel eens leuk om met opzet ouderwetse uitdrukkingen te gebruiken, gewoon voor de lol. Aan Duitsers die Nederlands leren zou ik zeggen dat ze er niet vanuit moeten gaan dat enkel het accent verschilt. De ambitie mag toch iets groter zijn.

Je woonde zowel in Nederland als in België. Kan je de landen en talen vergelijken?
Ik heb in Nederland weinig Nederlands gesproken, maar toch ben ik met een Nederlands accent naar hier gekomen (dat ondertussen weer verdwenen is). Ik vind Vlaams in het algemeen mooier omdat het zachter is. Ik begeef me nu op erg dun ijs en er bestaan vele uitzonderingen op een regel, maar cru gezegd heb ik bij Nederlanders vaak het gevoel dat ze niet erg geïnteresseerd zijn in wat ik te vertellen heb. Ze lijken graag zo snel en zo luid mogelijk duidelijk te maken wat ze zelf al dachten. De enthousiaste “Oh, leuk!” komt te vroeg en bevestigt iets wat nog niet gezegd is! De afwachtende houding van de Vlaming kan ik in een gesprek wel appreciëren. Misschien maakt ook dat hun taal wel mooier.
Ik kreeg laatst de vraag of ik niet Belg wilde worden, maar dat zal ik nooit doen. Helaas word je al geen Belg, maar Vlaming of Waal. En met het bastaardaccent dat ik nu heb zal ik ook nooit honderd procent aanvaard worden als Vlaming. Die frustratie heb ik wel wat: in Vlaanderen gaat het al te vaak over ieders eigenheidjes en accentjes. Er gaat naar mijn aanvoelen te veel aandacht naar wat typisch zou zijn voor bijvoorbeeld een Antwerpenaar of een West-Vlaming. Dat is zo “rond de kerktoren”. Voor mij hebben het West-Vlaams, Kempisch of Limburgs allemaal wel iets. Ik speelde eens een vervanging bij Wannes Cappelle en de taal waarin hij zijn teksten en bindteksten brengt, is net zo mooi is als eender welke andere taal of dialect.

Beste cadeau om mee te nemen uit Antwerpen?
Chocolade van The Chocolate Factory. 

Antwerpen op zijn lekkerst?
Een Bolleke moet je toch wel eens geproefd hebben.

Waar zijn Duitsers beter in dan Belgen?
Voetbal! En: men realiseert zich in Duitsland al veel langer dat de twee kerncentrales hier echt wel weg moeten. Heel Aken hangt vol met affiches: “Sluit Tihange!” Dat gaat ook op voor andere milieukwesties. Soms zie ik hier iets in het nieuws, over de beperking van het gebruik van drijfgassen bijvoorbeeld, waarvan ik denk: “Sorry, maar dat wist ik al op mijn zesde.”
Verder blijf ik het in België onbegrijpelijk vinden dat je hier twee socialistische, twee liberale, twee ... partijen hebt, gewoon omdat men een andere taal spreekt. Daar kan ik echt niet bij. Maar waarschijnlijk heb ik gewoon geen benul van de geschiedenis en zit het dieper. Zo werd me toch al eens gezegd.

************

Philipp Weies liest selber nie Interviews, führt jedoch sehr gerne Gespräche. Musik macht er schon, seit er denken kann. Nach Klavier, Cello, Gitarre und Schlagzeug studierte er Jazzgitarre an der Musikhochschule in Utrecht und in Rotterdam. Vor Alltagstrott läuft er lieber davon und so landete er zunächst in die Niederlande und dann in das zentral gelegene Antwerpen.

Was waren deine ersten Eindrücke der Stadt?
Dass hier viel getrunken wird! Seit ich 2004 nach Antwerpen kam, ging ich viel mehr in Kneipen als während meiner Studentenzeit. Menschen treffen sich hier nun mal außer Haus und dann ist es auf einmal Zeit für ein Weinchen.

Und jetzt? Haben sich die Eindrücke geändert?
Manche Stadtteile haben sich mit der Zeit sehr verändert. Das „Eilandje“ war sehr unbekannt, als ich nach Antwerpen kam und jetzt ist es unbezahlbar dort. Dasselbe gilt auch für „Antwerpen-Zuid“. Und wenn ich manchmal noch in Rotterdam bin, erkenne ich dort manche Stadtviertel auch nicht wieder. In Antwerpen habe ich gerne in Berchem gewohnt. Die „Statiestraat“ zum Beispiel ist toll, weil sie sehr multikulti ist. Aber ich habe auch im Zentrum und in Zurenborg gelebt.

Erzählst du uns etwas über deine musikalische Karriere?
Meine erste berufliche Erfahrung war eine Tournee mit Arno. Und bei Intergalactic Lovers spiele ich immer noch live. Demnächst treten wir mit einem neuen Album auf. Aber mein Hauptprojekt ist die Band Go March, mit der ich 2015 das gleichnamige Debütalbum herausgebracht habe. Seit zwei Jahren mache ich daneben hauptsächlich elektronische Musik, meist alleine oder mit einem Freund. Außerdem werde ich dieses Jahr zum ersten Mal Theatermusik machen, genauer gesagt Musik für die Kindervorstellung von MUST in Zusammenarbeit mit dasKULTURforum.

Go March wird manchmal auch mit Kraftwerk verglichen.
Ich habe ehrlich gesagt keine einzige Platte von Kraftwerk, aber natürlich kenne ich ihre Musik. Wir werden auch oft mit Mogwai verglichen, aber deren Musik würde ich nicht mal wiedererkennen. Irgendein Rezensent hat das mal geschrieben und das wird dann übernommen.

Was sind dann deine musikalischen Einflüsse? Wen behältst du im Auge?
Um deutsche Musik kümmere ich mich fast gar nicht. Außer in ein paar Jugendbands habe ich noch nie in einer deutschen Gruppe gespielt. Vielleicht ist es ein wenig seltsam, aber ich interessiere mich eigentlich für niemanden so richtig. Deshalb finde ich es auch schwierig, mein Top 10 des letzten Jahres zu nennen. Wenn ich nicht gerade Musik mache, liebe ich die Stille. Ich gehe auch selten zu Konzerten/auf Konzerte? Aber so ab und zu brauche ich natürlich ein wenig Input und dann höre ich mir einige Tage oder Wochen ganz ganz viel an. Jetzt gerade mache ich das bei Beatport, einer Internetseite mit sehr viel elektronischer Musik. Ansonsten stoße ich vor allem zufällig oder über Freunde auf Musik.

Merkst du Unterschiede im Publikum in Deutschland und Belgien?
Ja. In Deutschland tanzen die Leute viel schneller und viel mehr. Belgier haben eine abwartendere Haltung. Vielleicht spiele ich deshalb gerne in Deutschland mit den Intergalactic Lovers. Andererseits spiele ich auch gerne im ausverkauften „AB“ oder einem großen Saal wie im „Vooruit“, denn da frisst dir das Publikum aus der Hand, weil sie die Nummern alle schon kennen.

Wo ist dein Zuhause?
Ich denke, dass ich da Zuhause bin, wo ich arbeiten kann. Im Moment ist das in „Deurne Noord“, wo ich für ein Jahr einen Raum im Cinema Rix von CC Deurne nutzen darf. In Deutschland habe ich eine Verbindung mit Köln, einer Stadt in der interessante Dinge passieren und in der sich die Stadtviertel auch so verändern wie in Antwerpen. Ich bin in Würselen bei Aachen geboren, aufgewachsen bin ich jedoch in Kerpen, bei Köln. Kerpen ist der Geburtsort von Michael Schuhmacher und von Karlheinz Stockhausen, einem der bekanntesten zeitgenössischen Komponisten und einem Pionier der elektronischen Musik. Er war sehr experimentell und nicht unwichtig für die Kunstwelt.

Vermisst du etwas aus Deutschland?
Das preiswerte Ausessengehen. Ich gehe hier fast nie aus essen, denn ich komme mir bei den Preisen fast betrogen vor.

Wie schnell hast du Niederländisch gelernt?

Ich hatte natürlich schon ein paar Vorkenntnisse aus den Niederlanden, obwohl am Konservatorium zumeist Englisch gesprochen wurde. Ich habe einfach angefangen zu sprechen, in Geschäften und so. Dann habe ich ab und zu die Zeitung gelesen mit einem Wörterbuch. Einen Sprachkurs habe ich nie gemacht.

Wie fühlen sich die verschiedenen Sprachen für dich an?

Ich bin dreisprachig - Deutsch, Englisch, Niederländisch - und für mich gehören die verschiedenen Sprachen zu verschiedenen Situationen. Wenn ich auf Deutsch über etwas erzählen soll, das hier passiert ist, vertue ich mich schnell mal in der Sprache. In Gesprächen mit einer deutschen Freundin benutze ich manchmal extra altmodische Ausdrücke, einfach so zum Spaß. Deutsche, die Niederländisch lernen, möchte ich mit auf den Weg geben, dass nicht alleine der Akzent den Unterschied ausmacht. Man sollte sich schon etwas mehr anstrengen.

Du hast sowohl in den Niederlanden als auch in Belgien gewohnt. Kannst du die beiden Länder und Sprachen vergleichen?

Ich habe in den Niederlanden wenig Niederländisch gesprochen und doch kam ich mit einem niederländischen Akzent hierher (der ist inzwischen jedoch weg). Ich finde das Flämische im Allgemeinen schöner, da es weicher ist. Ich begebe mich jetzt auf dünnes Eis, aber ich habe bei Niederländern oft das Gefühl, dass sie nicht wirklich interessiert sind an dem, was ich zu erzählen habe. Es scheint, als ob sie so schnell und laut wie möglich selbst sagen wollen, was sie sowieso schon dachten. Das enthusiastische „oh leuk“ kommt zu früh und bejaht etwas, das noch gar nicht gesagt wurde. Die etwas abwartendere Haltung der Flamen schätze ich in Gesprächen sehr. Vielleicht macht das ihre Sprache auch schöner.
Letztlich wurde ich gefragt, ob ich nicht Belgier werden wollte, aber das würde ich nie machen. Denn  leider wird man ja nie Belgier, sondern immer nur Flame oder Wallone. Und mit dem Akzent, den ich jetzt habe, würde ich sowieso nie als echter Flame durchgehen. Etwas frustriert bin ich schon, denn in Flandern spielt man so schnell auf die Eigenheiten und Akzente an. Es wird zu viel Augenmerk gelegt darauf, was jetzt typisch für einen Antwerpener oder einen West-Flamen sei. Das ist so kurzsichtig. Für mich haben sowohl das West-Flämische, das Kempische als auch das Limburgische etwas Besonderes. Ich bin mal bei Wannes Capelle eingesprungen und die Sprache, in der er seine Texte singt und Überleitungen macht, ist genauso schön, wie jeder andere Dialekt oder Sprache.

Das beste Geschenk aus Antwerpen?
Schokolade von The Chocolate Factory. 

Am Leckersten in Antwerpen?
Ein “bolleke” muss man echt mal probiert haben.

Worin sind Deutsche besser als Belgier?
Fußball! Und: In Deutschland ist man sich schon seit längerem darüber bewusst, dass Atomenergie abgeschafft werden muss. Ganz Aachen hängt voll mit Plakaten, auf denen “Schließt Tihange” zu lesen ist. Dasselbe gilt auch für andere Umweltfragen. Manchmal sehe ich hier in den Nachrichten etwas Neues, z.B. über die Eindämmung von Treibgasen, und denke dann: “Hallo, das wusste ich schon mit sechs”.
Außerdem finde ich es immer noch unverständlich, dass man in Belgien zwei sozialistische, zwei liberale, zwei… Parteien hat, nur weil man eine andere Sprache spricht. Das will echt nicht in meinen Kopf. Aber wahrscheinlich habe ich einfach keine Ahnung von Geschichte und ist das Ganze viel tiefer verwurzelt. Zumindest hat man mir das schon so mal erklärt.

Interview: Goedele Krekels
Vertaling | Übersetzung: Rebecca Johr

 

- muzikant
  (Go March, Intergalactic Lovers, Het Zesde Metaal, Manngold, (ex-)Arno, ...)
- °1978
- woont in Antwerpen
- komt uit Würselen bij Aken

- Musiker
  (Go March, Intergalactic Lovers, Het Zesde Metaal, Manngold, (ex-)Arno, ...)
- °1978
- wohnt in Antwerpen
- kommt aus Würselen bei Aachen