Do 14/11/2013 20:00

Bezeten Stad | Literair-muzikale avond rond
Paul van Ostaijen in jazzhoofdstad Berlijn

Eind oktober 1918 nam Paul van Ostaijen de benen en vluchtte met zijn vriendin Emma Clément naar Berlijn. Van Ostaijen vertrok noodgedwongen - hij had zich flink gebrand aan het activisme. Maar Berlijn lokte om nog een andere reden: daar bevond zich de internationale avant-garde. En meer nog: in Berlijn broeide de revolutie, bloeiden de revues en de music-halls en klonken overal de nieuwe, destructieve klanken van de jazz.

Vijfennegentig jaar na dato laten dasKULTURforum, deBuren en het Letterenhuis deze roerige tijden herleven. In een panelgesprek ondervraagt Ine Van linthout Van Ostaijenkenners Marc Reynebeau, Erik Spinoy en Matthijs de Ridder over de invloed van het Duitse avontuur op het leven en werk van de dichter van Bezette stad. Liet de Duitse hoofdstad Vlaanderens meest vooruitstrevende dichter anders zingen? En hoe groot is de invloed van de rebelse ritmes van de jazz op Van Ostaijens werk?

Aansluitend brengen Ben Sluijs, Tom van Bauwel en Matthijs de Ridder een speciale voorstelling, waarin zij Van Ostaijens Berlijnse ballingschap aan de hand van zijn gedichten, brieven en grotesken tot leven wekken op de opruiende klanken van de jazz: ‘Sukses, sukses, lachsukses!’


Im Oktober 1918 flüchtete Paul Van Ostaijen in die Hauptstadt der Avantgarde. Berlin, zu diesem Zeitpunkt Brutstätte und Schauplatz der Novemberrevolution, verfügte damals über ein blühendes Nachtleben und Einwohner, die sich diesem - manchmal auch Beidem - leidenschaftlich hingeben. In diesem Spannungsfeld entwickelte Van Ostaijen zu Berlin und seinem dortigen Leben eine Art Hassliebe, die zweifelsfrei Spuren in seinem Werk hinterlassen hat.

Ine Van linthout spricht mit den Van Ostaijen-Experten Marc Reynebeau, Erik Spinoy und Matthijs de Ridder über die Einflüsse Berlins auf sein Werk. Im Anschluss erwecken Ben Sluijs, Tom Van Bauwel und Matthijs de Ridder in Briefen, Gedichten, Geschichten und Jazzklängen Van Ostaijens Berlin wieder zum Leben.


meer informatie | mehr Informationen

panelgesprek: Ine Van linthout, Marc Reynebeau, Erik Spinoy, Matthijs de Ridder

literair-muzikale voorstelling: Ben Sluijs, Tom van Bauwel, Matthijs de Ridder
Letterenhuis, Antwerpen

gratis toegang - reserveren via
letterenhuis@stad.antwerpen.be
of tel. 03 222 93 20 (kantooruren)

LOCATIE: Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen

PARTNERS: deburen, Letterenhuis, Goethe-Institut Brüssel, be Berlin