Di 21/01/2020 20:00 - 22:00

LEESGROEP | LESEKREIS
Ulrich Alexander Boschwitz - Der Reisende

Ulrich Alexander Boschwitz, geboren in Berlijn op 19 april 1915, emigreerde in 1935 samen met zijn moeder naar Scandinavië, waar zijn eerste roman getiteld 'Menschen neben dem Leben' verscheen. Het succes van het boek maakte het voor Boschwitz mogelijk om aan de Sorbonne in Parijs te studeren. Tijdens een langer verblijf in België en Luxemburg schreef hij 'Der Reisende', dat in 1939 in Engeland en wat later in de VS en Frankrijk werd gepubliceerd. Kort voor het begin van WOII werd Boschwitz ondanks zijn joodse afkomst als 'enemy alien' in Engeland geïnterneerd en naar Australië gebracht, waar hij tot 1942 in een kamp zat. Op de terugreis werd zijn schip door een Duitse onderzeeër getorpedeerd en zonk. Boschwitz stierf toen hij 27 jaar was; zijn laatste manuscript zonk samen met hem. 'Der Reisende' verscheen pas in 2018 in de Duitse en de Nederlandse vertaling. (bron)

Ulrich Alexander Boschwitz, geboren am 19. April 1915 in Berlin, emigrierte 1935 gemeinsam mit seiner Mutter zunächst nach Skandinavien, wo sein erster Roman, 'Menschen neben dem Leben', erschien. Der Erfolg ermöglichte ihm ein Studium an der Pariser Sorbonne. Während längerer Aufenthalte in Belgien und Luxemburg entstand 'Der Reisende', der 1939 in England und wenig später in den USA und in Frankreich veröffentlicht wurde. Kurz vor Kriegsbeginn wurde Boschwitz in England trotz seines jüdischen Hintergrunds als »enemy alien« interniert und nach Australien gebracht, wo er bis 1942 in einem Camp lebte. Auf der Rückreise wurde sein Schiff von einem deutschen U-Boot torpediert und ging unter. Boschwitz starb im Alter von 27 Jahren, sein letztes Manuskript sank wohl mit ihm. (Quelle

De reiziger is de beklemmendste roman die ik ooit over de aanloop naar de Shoah heb gelezen. Het boek handelt over verraad, massahysterie en individuele gekte.
***** NRC Handelsblad

Een beklemmende beschrijving van escalerend antisemitisme – met gelijkenissen met het huidige sociale klimaat.
***1/2 Humo

Medelijden, apathie, Jodenhaat: het komt allemaal aan bod en zo schetst Boschwitz op een ongedwongen manier een grimmige tijdgeest die onthutsend veel op de onze lijkt. Xenofobie, nepnieuws, ontmenselijking, victimshaming: het is té herkenbaar en het stemt pessimistisch. Jammer en beschamend dat het nog gezegd moet worden, maar dit is noodzakelijk leesvoer.
**** Knack Focus

Dit boek vliegt je op elke pagina naar de keel. Het maakt je boos, het maakt je verdrietig, de dialogen zijn snerpend goed. Het is een voorrecht om het boek in handen te hebben: goed geschreven, heel levendig, dwingend.
DWDD Boekenpanel

WAAR | WO
Boekencafé Boekowski, Bolivarplaats 4, 2000 Antwerpen (map)
(tegenover het nieuwe justitiepalies - gegenüber dem neuen Justizpalast)

TAAL | SPRACHE
De bijeenkomsten gaan in het Nederlands door. De boeken kunnen in het Duitse origineel of in de Nederlandse vertaling worden gelezen. | Die Treffen finden auf Niederländisch statt. Die Bücher können im deutschen Original oder in der niederländischen Übersetzung gelesen werden.