Do 12/12/2019 20:00 - 22:00

LEZING | VORTRAG
'Ein Gehnsein' - Paul Celan in Israel

In oktober 1969 reisde de joodse dichter Paul Celan voor de eerste en enige keer van Parijs naar Israël. Jeruzalem maakte een diepe en blijvende indruk op Celan. Na zijn terugkeer noemde hij de stad een 'keerpunt, een cesuur in mijn leven'. In haar lezing bespreekt Dr. Caradonna de betekenis van deze gedenkwaardige 'cesuur'. Ze reconstrueert de belangrijkste momenten van de reis aan de hand van Celans gedichten en met behulp van beelden en geluiden van de stad van 1969 tot vandaag.
 
Chiara Caradonna promoveerde in juli 2017 in Duitse en Romaanse literatuur aan de Universiteit van Heidelberg met een proefschrift over de filosofische dimensie van Paul Celan's latere werk. Momenteel is ze postdoctoraal medewerker van de Martin Buber Society aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. Haar onderzoek richt zich op moderne en hedendaagse poëzie en op de relatie tussen literatuur en filosofie.

Im Oktober 1969 reiste der jüdische Dichter Paul Celan zum ersten und einzigen Mal von Paris nach Israel. Jerusalem hinterließ einen tiefen und bleibenden Eindruck auf Celan. Nach seiner Rückkehr nannte er die Stadt einen 'Wendepunkt, eine Zäsur in meinem Leben'. In ihrem Vortrag diskutiert Dr. Caradonna die Bedeutung dieser denkwürdigen 'Zäsur'. Anhand von Celans Gedichten und Bildern und Klängen der Stadt von 1969 bis heute rekonstruiert sie die wichtigsten Momente der Reise.
 
Chiara Caradonna promovierte im Juli 2017 an der Universität Heidelberg in deutscher und romanischer Literatur mit einer Dissertation über die philosophische Dimension von Paul Celans Spätwerk. Derzeit ist sie Postdoc-Mitarbeiterin der Martin-Buber-Gesellschaft an der Hebräischen Universität. Ihre Forschungsschwerpunkte liegen in der modernen und zeitgenössischen Poesie und in der Beziehung zwischen Literatur und Philosophie.

ORT|LOCATIE: lokaal|Raum R.213, Rodestraat 14, 2000 Antwerpen

TAAL|SPRACHE: Engels|English

INKOM|EINTRITT: gratis|frei

PARTNER|S: Instituut voor Joodse Studies (Organisator), Deutschcafé, dasKULTURforum