Za 08/09/2018 12:00 → Wo 26/09/2018 22:00

TRANSURBAN
Urban Art in Antwerpen

Van 8 tot en met 26 september organiseert het onderzoeks- en kunstproject TRANSURBAN - Urban Art Archief in samenwerking met NRW Toerisme en dasKULTURforum een uitgebreide reeks activiteiten over kunst in de openbare ruimte: van discussiemomenten en begeleide wandelingen tot workshops en artistieke activiteiten. Centraal in het project staat de container op het recent aangelegde Kunstenplein in Berchem, die dienst doet als archief, documentatiecentrum en infopunt over kunst in de openbare ruimte.

Vom 8. bis zum 26. September organisiert das Forschungs- und Kunstprojekt TRANSURBAN - Urban Art Archiv in Zusammenarbeit mit NRW Tourismus und dasKULTURforum eine umfangreiche Reihe von Aktivitäten zur Kunst im öffentlichen Raum: von Diskussionsmomenten über Führungen bis hin zu Workshops und künstlerischen Aktivitäten. Im Zentrum des Projekts steht der Container am neu errichteten Kunstenplein in Berchem, der als Archiv, Dokumentationszentrum und Informationspunkt für Kunst im öffentlichen Raum dient.

Overzicht van de activiteiten | Überblick der Aktivitäten:

Urban Art Archief
08.-26.09.2018, Kunstenplein, geopend van dinsdag tot zondag, 13-19u.

TRANSURBAN - feestelijke opening
08.09.2018, 12-19u., Kunstenplein
-- met onder meer 'art dust' door de studenten Beeld van de Academie Berchem (ca 12u), livegraffiti door The Top Notch (ca 12u15), begroeting door de organisatoren (ca 13u), voorstelling van het project, DJ sets van Hermes Villena en food truck (doorlopend)

Stadsgesprek | lezing door Arno Arnouts over street art in Antwerpen
13.09.2018, 20u., voertaal Nederlands, Bibliotheek De Poort, inschrijven verplicht via de.poort@stad.antwerpen.be of www.ccberchem.be/indebib.
-- Arnouts is jeugdconsulent en grondlegger van de Antwerpse street art scene. Hij vertelt over het ontstaan, de ontwikkeling en de toekomst van street art in Antwerpen met als extra topic Antwerpen Barok 2018.

• Aansluitend: openluchtfilm “Hello My Name is- German Graffiti”
13.09.2018, 21.30u, taal: Engels, Kunstenplein
-- trailer

Weekend Special met livegraffiti door EyesB
15.09.2018, 14-19u., Kunstenplein

• Stadsverkenning | workshop over veldonderzoek – documentatie - archivering van urban art
16.09.2018, 15-18u., voertaal Nederlands, startpunt: archiefcontainer@Kunstenplein, inschrijving via info@trans-urban.de
-- We gaan samen in de wijk Berchem op zoek naar street art en graffiti en documenteren onze bevindingen met behulp van fotos en aantekeningen. Wat vertelt ons deze kunst? Waar wordt ze geplaatst? Hoe gaat ze om met de stedelijke ruimte om zich heen? De resultaten en observaties worden later besproken en overgebracht naar de database van het Urban Art Archief.

Stadswandeling "Van straat- tot gemeenschapskunst"
19.09.2018, 19u., met Geert van Gielis (EXPO2018, Stad Antwerpen) en het Urban Art Archief, startpunt: archiefcontainer@Kunstenplein, inschrijving via info@trans-urban.de

Stadsgesprek | debat „Urban Art - The city as a Laboratory for Creative Practices“
20.09.2018, 20-21.30u., Bibliotheek de Poort
Sprekers: Magrit Miebach (CityLeaks/ artrmx e.V., Köln), Louis Volont (CCQO, Antwerpen) en Sara Weyns (Middelheim / Stad Antwerpen)
Moderator: Pieter Vermeulen

•  Stadsverkenning | workshop over veldonderzoek, documentatie en archivering van Urban Art
23.09.2018, 15-18u., voertaal Nederlands, startpunt: archiefcontainer@Kunstenplein, inschrijving via info@trans-urban.de
-- We gaan samen in de wijk Berchem op zoek naar street art en graffiti en documenteren onze bevindingen met behulp van fotos en aantekeningen. Wat vertelt ons deze kunst? Waar wordt ze geplaatst? Hoe gaat ze om met de stedelijke ruimte om zich heen? De resultaten en observaties worden later besproken en overgebracht naar de database van het Urban Art Archief

• Stadswandeling | "Van straat- tot gemeenschapskunst"
26.09.2018, 19u., met Geert van Gielis (EXPO2018, Stad Antwerpen) en het Urban Art Archief-team, startpunt: archiefcontainer@Kunstenplein, inschrijving via info@trans-urban.de

 

Achtergrond:

Kunst in de openbare ruimte is een hoogst vergankelijke kunstvorm. TRANSURBAN gaat deze vergankelijkheid tegen met het documenteren en archiveren van stedelijke kunst in tekst en beeld. Momenteel bevat het Urban Art Archiv meer dan 400 records over uitvoerende, beeldende en toegepaste kunst in de publieke ruimte alsook over kunstenaars, instanties en publicaties in deze domeinen. Het interactieve karakter van de database stelt de gebruikers in staat om zelf aan het onderzoek deel te nemen, zich te informeren over stedelijke kunst en hun eigen stad met andere ogen te verkennen. De database is niet alleen digitaal toegankelijk, maar kan ook fysiek worden bezocht. In de uitgebouwde zeecontainer, die van stad naar stad trekt, vinden bezoekers informatie en literatuur over het thema. Een team van twee stadsonderzoekers geeft inzicht in de lokale en internationale Urban Art beweging en begeleidt de bezoekers door het archief en het programma-aanbod.

om in de sfeer te komen

WAAR | WO
Kunstenplein en Bibliotheek De Poort
Willem Van Laarstraat 15-17, 2600 Berchem (achter het Districtshuis Berchem, ook toegankelijk via Grotesteenweg)


Een initiatief van artrmex e.V. met de steun van NRW Toerisme, #urbanana en dasKULTURforum Antwerpen. Verdere partners zijn: District Berchem, Bib De Poort, Academie Berchem, ccBerchem en EXPO2018.
Eine Initiative von artrmex e.V. mit der Unterstützung von NRW Tourismus, #urbanana und dasKULTURforum Antwerpen. Weitere Partner sind: District Berchem, Bib De Poort, Academie Berchem, ccBerchem und EXPO2018.

VERDERE | WEITERE INFO
TRANSURBAN
Bibliotheek De Poort