Za 18/02/2017 20:00 - 22:30

FILMCONCERT | De Berlijnse pianist Stephan Graf von Bothmer begeleidt een uniek programma van stille films

Dit seizoen vieren dasKULTURforum, het Goethe-Institut, de Stad Antwerpen en de Duitse Ambassade het zestigjarige jubileum van het Cultureel Akkoord tussen België en Duitsland. Naar aanleiding van die feestelijke gebeurtenis zetten we de deuren van AMUZ op 18 februari open voor een uniek Antwerps-Duits programma van stille films begeleid door de Berlijnse pianist Stephan Graf von Bothmer. De heer Rüdiger Lüdeking, ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in het Koninkrijk België, is onze eregast.


DEEL 1 | ca. 35 min

Het eerste deel van de filmavond omvat een unieke compilatie van historisch beeldmateriaal van Antwerpen van 1897 tot 1958. Poëtische filmfragmenten gunnen een uitzonderlijke blik op het veelzijdige stadsleven doorheen de tijd. Pianomuziek, speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd, vertelt het verhaal van de beelden.

1. Aankomst per boot | 1897 | Association Frères Lumières

2. Antwerpen in de jaren 1910-1920

3. In den dierentuin van Antwerpen | 1907-1914

4. Lefèvre film vertoont | 1930-1958


PAUZE | 20 min


DEEL 2 | 60 min

Na de pauze wordt de stille filmkomedie “De oesterprinses” (1919) van de bekende Duitse filmmaker Ernst Lubitsch vertoond. De film vertelt het verhaal van Ossi, de eigenzinnige dochter van een Amerikaanse zeevruchtenmagnaat, die met een Europese prins wil trouwen. Met “Die Austernprinzessin” perfectioneerde Lubitsch zijn eigen versie van satirische Gesellschaftskomödie, gekenmerkt door geraffineerde humor en een stilistische elegantie.


Stephan Graf von Bothmer is een van de bekendste muzikanten voor stille film in Duitsland. Tot nu toe begeleidde hij meer dan 600 stille films voor meer dan 110.000 gasten overal ter wereld. Zo speelde hij onder andere op prestigieuze locaties zoals de Berlijnse Dom en het Schloss Charlottenburg.

„Heute feiern die großen alten Stummfilme Wiederauferstehung, weil es Stephan von Bothmer gibt.“ - Kulturradio

AMUZ bevindt zich in en rondom de barokke Sint-Augustinuskerk, in de trendy Kammenstraat in het centrum van Antwerpen. Het gebouw combineert een indrukwekkend historisch kader met hoogstaande akoestiek en hedendaagse architectuur. In de prachtige foyer, een 19de-eeuwse winterkapel versierd met muurschilderingen in neo-Byzantijnse stijl, kan men genieten van een drankje. AMUZ is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Er zijn ook meerdere parkings in de nabije omgeving.

 

WANN|EER
18.02.2017, 20:00 (deuren/Türe: 19:30)

WO | WAAR
AMUZ, Kammenstraat 81, 2000 Antwerpen

TICKETS
Tickets bestellen kan via de website of aan de ticketbalie van AMUZ. Groepen kunnen enkel per mail reserveren naar
info@daskulturforum.be.

TARIEVEN
18 euro : regulier
15 euro : 65+, groepen vanaf 15 personen, begeleiders schoolgroepen
12 euro: jongeren (-26) en Duitse inwoners van Antwerpen
10 euro: schoolgroepen (-18, exclusief begeleider)

PARTNERS
dasKULTURforum, Goethe-Institut, Stad Antwerpen, Cinematek, Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung, Duitse Ambassade Brussel