Zo 01/09/2013 → Di 31/12/2013

Berliner Herbst

Bekend en berucht om haar verleden, geliefd voor haar culturele veelzijdigheid, haar bruisende nachtleven en haar non-conformiteit is Berlijn een aantrekkingspool voor velen.

Onder de noemer “Berliner Herbst” halen we dit Berlijn naar Antwerpen. Op initiatief van dasKULTURforum worden van september tot december 15 evenementen rond het thema Berlijn georganiseerd. Partners van het project zijn deBuren, Letterenhuis, Goethe-Institut Brussel, Cinema Zuid, Petrol Club, deSingel, Klara Festival, Universiteit Antwerpen, Deutschcafé, Gallery Valerie Traan, Duitse ambassade, Belgisch-Deutsche Gesellschaft Flandern, Prospekta en het Berlijnse be Berlin. Aanleiding is het eenjarig bestaan van dasKULTURforum, dat in oktober 2012 werd opgericht.

Op de gevarieerde affiche staan films, tentoonstellingen, concerten, een theatervoorstelling, lezing, clubnacht en muzikaal-literaire avond. U komt te weten waarom Paul van Ostaijen na de Eerste Wereldoorlog naar Berlijn is getrokke en wat de invloed van de Europese jazzhoofdstad op zijn werk en leven is geweest. De klassieker van de montagefilm, Walter Ruttmanns Berlin - die Sinfonie der Großstadt, brengt het fascinerende Berlijn van de jaren 20 in beeld, live begeleid door het Berlijnse TRONTHAIM. Het recente Berlijn krijgt vorm als coulisse van de films Gespenster en Prinzessinnenbad en in een lezing over de snelle bevolkingstoename van de stad. Kunstenaars, designers, architecten en fotografen stellen eigen werk over Berlijn tentoon. De Berlijnse electroscène wordt in de film Berlin Calling, maar ook live door het trio Brandt Brauer Frick naar Antwerpen gebracht. De Berlijnse muziekwereld wordt ook vertegenwoordigd door Lautten Compagney en Akademie für Alte Musik Berlin. En het tegendraadse performancecollectief andcompany.Co brengt de alternatieve theaterscène van Berlijn naar hier.

Meer info | weitere Informationen